Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект. Чрез въвеждане

...
Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект. Чрез въвеждане
Коментари Харесай

Ученици от Бургас обучават роботи с изкуствен интелект

Ученици от Бургас образоват роботи с изкуствен интелект. Чрез въвеждане на разнообразни команди децата от главно учебно заведение “Александър Георгиев Коджакафалията ” програмират роботите да правят разнообразни придвижвания, измежду които бързо вървене, танци и говорни умения.

Нао е името на робота, трансформирал се в асистент в образованието на възпитаници.

Красимир Чакаларов: “Той може да се движи, да върви и да мърда ръцете си. Има датчици на краката ето там се виждат, като бутони са, на ръцете също. ”

Нао е висок 60 см, може да приказва, вижда, да усеща досег и болежка, посредством вградени датчици. Поради многото си стави, той е извънредно преносим и съумява да прескочи трудности. Всичко това се случва благодарение на авансово заложени команди на компютър, които са събрани в така наречен “блокчета ”. Компютърът се свързва с робота посредством безжична Wi Fi връзка, а учениците програмират всяко негово придвижване.

Красимир Чакаларов: “Той се програмира посредством блокчета. Не е да се написа на ръка, което е доста мъчно да се написа на ръка програмирането и по този метод се прави с разнообразни блокчета. Едно блокче е една команда и се сглобява в действителност кода на Нао. ”

Михаил: “Когато човек примерно се мръдне, той с главата си следва този човек. Ако го програмираме посредством команден блок също ще може да прави действие-примерно човек си подвига ръката и той си подвига ръката. ”

Четири футон робота също са част от образованието на децата в 3-ти клас в часовете по осведомителни технологии. Роботът може да се движи с акуратност до половин инч и да се върти към оста си с акуратност до 5 градуса. Това го прави превъзходен инструмент за премерване на ъгли и геометрични фигури.

“Децата подреждат блокчетата, като употребяват цикли, линейни логаритми и по този начин по този метод програмират робота. Той се свързва с Blutooth. Могат да го предвижват, да го накарат да издава избрани звуци, да свети. Той има сензор за отдалеченост, стопира, когато види затруднение ”, изясни Веселина Георгиева, преподавател по осведомителни технологии.

Програмирането на роботи с изкуствен интелект е върховен пилотаж. Затова са нужни базови знания на така наречен Озобот, който се програмира с разнообразни цветове флумастери на бял лист хартия.

“Всяка композиция от цветове съставлява команда, която робота чете и извършва по-късно. И избраната поредност е друга команда ”, сподели още Веселина Георгиева, преподавател по осведомителни технологии.

Лъчезар: “То разпознава самия код и по този начин се ориентира какво да направи. ”

“Обучението по роботика в начален стадий развива уменията на 21-ви век. Това са основни умения, като логическо мислене, информационни и презентационни умения ”, сподели Хатче Фари, преподавател по осведомителни технологии.

В същото време образованието с роботи дава опция на подрастващите сами да основават наличие.

Репортаж: Елеана Цанова, Никола Генчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР