Въпросът на годината, най-вероятно, ще се окаже - ще победи

...
Въпросът на годината, най-вероятно, ще се окаже - ще победи
Коментари Харесай

Ще победи ли изкуственият интелект човека?

Въпросът на годината, най-вероятно, ще се окаже - ще победи ли изкуственият разсъдък индивида. Експеримент обаче демонстрира тъкмо противоположното. Противно на упованията изследване измежду студенти потвърди, че техните отговори са по-добри и забавни от тези, дадени от компютъра. Сравнението сред машината и индивида е направено в един от най-престижните стопански университети в Европа.

Chat GPT против 21 студенти с една задача - да създадат новаторски тактики. Експериментът е извършен в Академията за висши ръководители в най-големия стопански университет в Европа - този във Виена, а резултатът е неоспорим - хората са по-креативни и разсъждават по-правилно от изкуствения разсъдък. Идеята е на проф. Николаус Франке, който има нелеката задача да преподава нововъведения в свят, в който технологиите се развиват извънредно бързо. Така с изключение на студентите, към този момент и преподавателите употребяват Chat GPT.

" Впечатляващият резултат беше, че безусловно всички студенти дадоха по-добри решения от изкуствения разсъдък. Така че към момента човешките благоприятни условия да сътворяваме нещо напълно ново и да се приспособяваме към нови обстановки са тук и хората, към този момент, са по-добри от машините. В други сфери е друго ", сподели проф. Николаус Франке, Институт по нововъведения, Виенски стопански университет.

Вече близо година преподавателите се сблъскват с Chat CPT и все по-агресивните нови технологии.

Проф. Николаус Франке, Виенски стопански университет: " Изкуственият разсъдък е тук и ние би трябвало да приемем, че и студентите ни ще го употребяват. Не можем да го пренебрегваме. Моят опит демонстрира, че ни оказва помощ да бъдем по-добри, по-умни и по-бързи. "

Българска национална телевизия: Мислите ли, че изкуственият разсъдък може да ви размени?

- Е, несъмнено аз не съм елементарен за заменяне, само че почтено - част от това, което върша, да, може да бъде сменена.

" Тук не можеш да кажеш дали е бяло или черно. А защо го ползваш. В Австрия има огромен проблем по какъв начин с помощта на изкуствения разсъдък да се помогне на компании да наемат безработни хора и кой от тях би се справил по-добре. И в случай че приказваме за опасности и рискове, ние имаме огромна религия в машините и си мислим, че те са справедливи. Но не, те не са. Защото човек ги е основал ", споделя Барбара Щьотингер, декан на Академията за ръководители във ВИУ.

За експерта по киберсигурност Любомир Маринов също индивидът, към момента, не е надвит от машината. Но не изключва и неприятен сюжет, при който изкуственият разсъдък става непредсказуем.

" Най-лошото нещо, основано от компютър, ще бъде основано от човек, защото компютърът е просто една машина, а зад тази машина въпреки всичко стоят някакви човешки цели. По-скоро би трябвало да мислим в посока кое е най-лошото нещо, което човек може да сътвори? Най-лошият сюжет е споделян от много специалисти и това е за надзор на несъмнено човешко държание. Има такива проучвания в Китай, за така наречен scoring модел, в който AI камери наблюдават човешкото държание и на база на неговото държание се основава подобен модел, който дефинира какъв брой благонадежден е този човек за избрана задача или обстановка ", изяснява Любомир Маринов, управител в интернационална IT компания.

Само преди две седмици в Европа беше въведена и първата регулация на изкуствения разсъдък, само че оценката на IT специалиста е, че елементарните консуматори даже нямат визия какъв брой бързо в действителност се развива той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР