Ученици и граждани посетиха Народното събрание по повод днешния Ден

...
Ученици и граждани посетиха Народното събрание по повод днешния Ден
Коментари Харесай

Ученици и граждани посетиха парламента в Деня на отворените врати

Ученици и жители посетиха Народното събрание във връзка днешния Ден на отворените порти за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората международна война.

По мотив самодейността ръководителят на Държавна организация „ Архиви " доцент доктор Михаил Груев срещна гостите със събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи. България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която избавя своите евреи, означи доцент Груев. За нас това е мотив за горделивост, за национално достолепие и по едно и също време с това мотив за роман и поклонение пред паметта на тези, които умират в нацистките лагери, добави той.

Доц. Груев уточни, че това е събитие от извънредно значение за нашето национално самочувствие и актуалния ни взор към историята. Възпоменанието е другата дума на спасението, уточни доцент Груев и означи, че точно това е най-дълбокият смисъл на всичко, което вършим и през днешния ден.

Алберта Алкалай, ръководител на Център за еврейско-българско съдействие описа пред гостите на събитието, че е родена 30 години след трагичните събития от 1943 година Научих страшната дума Холокост едвам на 17 години, уточни тя. Никой вкъщи не говореше за това пред мен, добави Алкалай, след което посочи, че е правоприемник на избавени български евреи.

Тя добави, че задачата на Международния книжовен училищен конкурс: „ Който избавя един човешки живот, избавя цяла галактика " е да предизвика младежите да търсят облиците на спасителите. По думите ѝ младежите са същински откриватели, които вършат лични проучвания и откриват нови истории за спасители. Затова съм извънредно признателна на Народното събрание, което се съгласи да възпроизведем през днешния ден имената на народните представители, отпред с Димитър Пешев и 43-мата депутати, сложили подписа си за спасяването на българските евреи.

Нашият конкурс е един тип невеществен монумент, добави Алкалай. Тя уточни, че антисемитизмът не е единствено еврейски проблем, това е проблем на цялото човечество. Наистина имам вяра, че 11-та божа заповед е " не бъдете безразлични ", сподели още ръководителят на центъра. Поклон към достойните българи и дано в никакъв случай не позволяваме повече Холокост, геноцид и гибел, сподели още тя.

В рамките на самодейността гостите на Народното събрание могат да прегледат до 16:00 часа през днешния ден две документални изложения на Държавна организация „ Архиви ", свързани със ориста на българските евреи - „ Осъдени и избавени. Еврейските общини в България и спасяването на българските евреи " и „ Труден избор с огромно значение: спасяването на българските евреи 1943 година ".

Специални посетители на събитието бяха лауреатите на Международния книжовен училищен конкурс под надпис: „ Който избавя един човешки живот, избавя цяла галактика ". Под съпровода на младата цигуларка Олга Дойкова актрисата Албена Павлова прочете фрагменти от есетата на младежите, както и писмото на Димитър Пешев към министър-председателя Богдан Филов, с което моли за спасяването на българските евреи. Имената на другите 42-ма депутати от XXIV Обикновено Народно заседание, които са се подписали под писмото, също бяха прочетени в символ на респект. След това учениците, лауреати в състезанието издигнаха посланието: " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика! "

Освен това посетителите на Народното събрание ще могат да видят основания във връзка годишнината портретен документален филм „ Животопис на Димитър Пешев " от поредицата на публичната телевизия „ Българска национална телевизия Представя ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР