Учените все още не са единни по въпроса дали училищата

...
Учените все още не са единни по въпроса дали училищата
Коментари Харесай

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново

Учените към момента не са единни по въпроса дали учебните заведения би трябвало да се отворят още веднъж, написа The Guardian. Някои изследвания демонстрират, че учениците са по-малко склонни да разнасят инфекцията, в случай че са инфектирани с ковид, а съгласно други дребните са толкоз заразни, колкото възрастните.
Според The Guardian е учудващо, че за изследване на въздействието на Covid-19 върху децата са извършени единствено няколко научни проучвания. 
Учените са разграничени във връзка с тяхната интерпретация. В резултат на това политиците са помолени да решат дали да отворят учебните заведения, с цел да защитят психологичното здраве и образованието на децата, без ясни научни инструкции за рисковете от предизвикателство на втора вълна от Covid-19 и заразяване на учебния личен състав.
Известно е, че децата са по-малко склонни да се разболеят, в случай че се заразят с ковид, само че откривателите към момента не са сигурни какъв брой елементарно дребните могат да заразят другите. Някои проучвания демонстрират, че е доста по-малко евентуално децата да се заразят спрямо възрастните, само че други изследвания допускат, че когато се заразят, те носят толкоз вирусен товар, колкото възрастен, и заради това съставляват действителен риск от предаване на вируса на други хора.
Ситуацията беше систематизирана от старши чиновник на лейбъристите предходната седмица: 
„ Или поставяте в риск образованието на децата, като държите учебните заведения затворени, или поемате риск с тяхната сигурност. Няма елементарен отговор. Проблемът е, че в случай че кажем на родителите, че би трябвало да изпратят децата си назад в учебно заведение и има един ужасяващ случай с преподавател или възпитаник с Covid-19, тогава в медиите ще стартира война. "
Миналата седмица депутатът от торите Робърт Халфон, ръководител на комисията по обучение, поддържа апели за поетапно наново разкриване на учебните заведения. 
„ Жизненоважно е децата да се върнат в класната стая, когато е безвредно. В противоположен случай ще бъдем изправени пред десетилетие на просветителна беднотия и здравна рецесия, засягаща уязвимите деца. "
Д-р Алесде Мънро, специалист по детски инфекциозни болести в Университетската болница Саутхемптън, също поддържа ранното завръщане в учебно заведение. Той се обосновава с основно изследване, извършено в италианския град Во, където през февруари имаше огромно огнище на Covid-19.
„ При тестване за ковид на 80% от популацията, 2,8% от тестванията са позитивни. Най-важното е, че нито едно дете под 10 години не е било инфектирано. При повторните проби две седмици по-късно, резултатите били същите. А децата в тази община са живели компактно в семейства със инфектирани хора. "
Мънро цитира и други изследвания в Исландия, Норвегия и Южна Корея. Те също са разкрили доста ниски проценти на инфектирани деца в другите обитаеми места. Но пък информацията от Службата за национална статистика от предходната седмица е безапелационна: при тестване на 10 000 души във Англия не са открити „ никакви доказателства “ за разлики в пропорциите сред възрастовите групи с позитивни проби. „ Това ни затруднява да сме безапелационни в едно или друго изказване - признава Мунро. - Няма изясненост дали децата имат по-ниски вирусни товари от възрастните и дали малчуганите са „ по-малко заразни “.
Изследванията, извършени от екип, управителен от специалиста по ковид Кристиан Дростен, в болничното заведение Charité в Берлин, не откриват забележителна разлика сред възрастовите категории. 
„ Вирусните товари при напълно младите не се разграничават доста от тези на възрастните. Въз основа на тези резултати би трябвало да сме внимателни при изцяло безотговорно отваряне на учебни заведения и детски градини в актуалната обстановка. Децата може да са толкоз заразни, колкото и възрастните. "
Ето и едно изслезване с разнообразни от горните резултати, то е с началник Кристи Шорт от Университета в Куинсланд. Екипът му твърди, че децата рядко са първите, които внасят зараза от ковид в семейството. Само в 8% от случаите е открито, че децата са тези, които вкарват Covid-19 в дома си. Ситуацията е безусловно друга от тази с елементарния грип, при който се счита, че децата заразяват фамилиите си в 50% от случаите. 
Според Мънро тази констатация е успокояваща и обнадеждаваща и би било безвредно учебните заведения да се отворят поетапно, постепенно и деликатно. „ Мога да схвана за какво хората се опасяват. Все още не знаем точната роля на децата в предаването на вируса. Изглежда обаче е по-малка от присъединяване на възрастните. “
Подкрепя го и професор Саул Фауст от университетската болница Саутхемптън. Според него постепенно, поетапно и следено отваряне на учебните заведения ще е с по-нисък риск за здравето на децата и учителите, в сравнение с риска при доста други служащи, когато са в публичен превоз или в друга среда.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР