Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия

...
Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия
Коментари Харесай

Учените подготвят Големия адронен колайдер за Големия взрив

Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия гърмеж в смален мащаб. В най-мощния ускорител на частици в света от 2009 година се сблъскват снопове протони, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на Военновъздушни сили. Сега за конфликтите към този момент ще се употребяват стоманени йони. Така ще бъдат възпроизведени изискванията директно след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, тъкмо след Големия гърмеж.

Експериментите целят да бъдат изследвани изискванията във Вселената елементи от секундата откакто е експлодирало малко, само че доста компактно кълбо от сила и по този начин се е образувал космосът, какъвто го познаваме през днешния ден.

Учените мислят, че тогава е съществувало изключително положение на материята, което е било друго от материята, от която е формирана днешната Вселена. Физиците го назовават кварк-глуонова плазма.

" Това положение на материята се получава, в случай че дейно се разтопи нуклеарната материя, която сформира атомите, и се освободи наличието на ядрата - кварки и глуони ".

Ако учените в огромния адронен колайдер съумеят да възпроизведат това положение на материята и да го изучат, те ще получат значима информация по какъв начин то е еволюирало до сегашната материя.

Макар и дребните огнени топки в колайдера да просъществуват за напълно малко време, температурите ще доближат над 10 трилиона градуса, милион пъти повече, в сравнение с е в центъра на Слънцето.

С увеличението на температурата даже протоните и неутроните, които образуват ядрата на атомите, ще се разтопят. Ще се получи гореща и плътна чорба от кварки и глуони. Експериментите стартират при започване на ноември и ще продължат четири седмици. Досегашните опити с протони целяха да бъде открита частицата Хигс бозон и да бъдат доказани нови теории във физиката, като суперсиметрията.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР