Учените са установили, че пържените зеленчуци са по-здравословни от варените.

...
Учените са установили, че пържените зеленчуци са по-здравословни от варените.
Коментари Харесай

Ето защо, пържените зеленчуци са по-здравословни от варените!

Учените са открили, че пържените зеленчуци са по-здравословни от варените. И ето за какво, това е по този начин!

 

Защо пържените зеленчуци са по-здравословни от варените? Разберете причината…

Що се отнася до зеленчуците, всеки знае, че пресните или варени такива са най–здравословните, а пържените са допустимо най-вредните, макар че имат доста по-добър усет.

Дали всичко, което сме чели и чули за пържените зеленчуци, е тъкмо по този начин?

Всъщност, става известно, че пържените зеленчуци са по-здравословни от варените. Нека разберем за какво! Какво е мнението на някои учени по този сериозен въпрос?

Още от ранна детска възраст всеки от нас е чувал, че варените зеленчуци са доста по-полезни от пържените, само че в действителност ли е по този начин? По този въпрос са работили учени от Испания. Ето какво е тяхното умозаключение, по отношение на това – кой способ на готвене ще донесе повече изгоди на тялото ни?

Учени от Университета в Гранада, Испания, са провели подробно изследване, с цел да открият коя техника за готвене на зеленчуци е по-полезна. Те са търсили, кой способ може да отстрани въздействието на антиоксидантите в множеството средиземноморски зеленчуци. Експериментът се състоял в следното. Те са употребявали по 120 гр. картофи, тиква, домати и патладжани. Използвали разнообразни способи на подготвяне (пържене, варене във вода и готвене в примес от вода и мазнина).

Резултатите били необикновено смайващи, даже и за самите тях!

Оказало се, че пържените зеленчуци имат нараснало наличие на феноли (вещества, които предотвратяват рак, диабет и загуба на зрение).

Сега, в случай че вземете под внимание, че пържените зеленчуци съдържат доста феноли, тогава прибавянето на зехтин при пържене, ще усили количеството им още повече. По този метод ще наситите тялото си с потребни субстанции, които ще оказват помощ за попречване на доста болести.

Единственият минус е, че пържените храни имат нараснал калориен размер, защото този способ на готвене усилва количеството мазнини. Но в случай че употребявате подобаващ тиган или тенджера, с цел да ги приготвите, доста ще намалите количеството лой.

За готвене на зеленчуци са подобаващи незалепващи тигани, както и керамични. За да работите с тях, не е належащо да употребявате доста лой. Изборът е ваш.

Що се отнася до варените зеленчуци, методът на шупване резервира свойствата на храната единствено в случай че водата, в която се варят, по-късно се употребява със самите артикули, тъй като доста хранителни субстанции остават, точно, във водата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР