Учените са построили модел за изучаването на условия, в които

...
Учените са построили модел за изучаването на условия, в които
Коментари Харесай

Ще има ли второ пришествие на Черната смърт?

Учените са построили модел за проучването на условия, в които най-добре се развива чума. Изследователите са употребявали исторически данни (серологични проби, случаи на чума при хора, записи за климата и данни за почвата). Изследването е публикувано в изданието Global Change Biology.

Резултатите са посочили, че популациите гризачи в западната част на Съединени американски щати са с 40% по-склонни към заразяване в последните години. Това съгласно учените е обвързвано с повишението на температурите, което се следи от 50-те години на предишния век насам, а то на собствен ред значи, че рискът от разпространяване на чума от гризачи върху хора се усилва, въпреки и в по-незначителна степен. Но учените означават, че евентуално няма да има " второ пришествие " на Черната гибел, без значение от увеличението на случаите на болест. В днешно време заболяването се лекува със модерни антибиотици.

С чумата, евентуално, имаме много по-малко мотиви за безпокойствие спрямо риска от летни пожари и други бедствия, провокирани от повишението на температурите в Западните Щати. Ако не нощувате там, където могат да ви ухапят бълхи, то вие към този момент сте отрязали главния път, по който заболяването се популяризира измежду хората, означават учените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР