Учените са на прага на революционно откритие в областта на

...
Учените са на прага на революционно откритие в областта на
Коментари Харесай

Квантов компютър реши проблем, който учените се опитват да решат от повече от 100 години

Учените са на прага на революционно изобретение в региона на квантовите калкулации. То дава обещание да предефинира опциите на актуалната просвета и технологии. В продължение на доста години откривателите от целия свят се пробват да намерят проблем, в който квантовите компютри да показват своето неоспоримо предимство над класическите си аналози. Изглежда, че сходна задача най-сетне е открита.

Пътят към откритието стартира през 1994 година, когато Питър Шор създава логаритъм за факторизиране на огромни цифри на квантов компютър. По този метод той повдига въпроса за сигурността на целия интернет. Но макар капацитета си логаритъмът на Шор беше стеснен до стеснен кръг от приложения и се сблъска с опцията сходни резултати да бъдат реализирани и с типичен компютри.

Група физици от Калифорнийския софтуерен институт направиха пробив, който би могъл трагично да промени обстановката. Изследователите са се фокусирали върху проучването на силата на квантовите системи и са разкрили проблем, който квантовите машини могат да решат елементарно. Но той е прекомерно сложен за стандартните компютри. Откритието има голямо значение за химията и материалознанието, където потреблението на квантовите системи е от основно значение.

Изследването се отнася до свойствата на квантовите системи в разнообразни енергийни положения. Най-голям интерес съставлява най-слабо възбуденото положение (основното състояние). В продължение на над 100 години учените се пробват да намерят ефикасен метод за пресмятане на главното положение на дадена система. Но по този начин и не съумяха.

Новият метод на учените се концентрира върху определянето на локалното минимално енергийно равнище на системата. Именно това се оказа задачата, която може да бъде решена благодарение на квантови компютри. При това с доста по-голяма успеваемост, в сравнение с благодарение на типичен компютри. Откритието освен показва евентуалното преимущество на квантовите компютри, само че и открива нови пътища за проучвания в региона на физическите науки.

Резултатите на екипа са забележителен прогрес в теорията на квантовите логаритми и провокират вълна от екстаз измежду учените. IBM акцентира, че този резултат е „ забележителен прогрес в теорията на квантовите логаритми “, като акцентира смисъла му за химията и материалознанието.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР