Учените проучват ДНК-то на кучетата, живеещи в близост до Чернобил,

...
Учените проучват ДНК-то на кучетата, живеещи в близост до Чернобил,
Коментари Харесай

Кучетата в Чернобил вече са генетично по-различни от останалите по света

Учените изследват ДНК-то на кучетата, живеещи наоколо до Чернобил, и незабавно откриват, че те са генетично разнообразни от домашните любимци, живеещи в други елементи на света

Ново проучване изследва стотици бездомни кучета, бродещи из руините на атомната електроцентрала в Чернобил, и откри, че излагането на радиация евентуално ги е направила генетично разнообразни от останалите по света.

След нуклеарната злополука в Чернобил на 26 април 1986 година към 120 000 души, живеещи в покрайнините и в близкия град Припят, са принудени да се изтеглят и да изоставен домовете си. В това число влизат и доста домашни кучета, които на инат на всичко съумяват да основат постоянна популация, която към момента живее в облъчената земя в региона на разпадащата се електроцентрала.

В ново изследване учените се пробват да научат повече за необикновените популации от кучета, живеещи в региона на Чернобил, които всеки ден са принудени да живеят в една извънредно нечиста околна среда.

С помощта на кръвни проби, събрани от бездомните животни сред 2017 и 2019 година, те проучват генетичния код на 302 кучета от популации, живеещи в самата електроцентрала, както и такива на разстояние от 15 до 45 км от мястото на бедствието.

Учените изследват ДНК-то на кучетата, живеещи наоколо до Чернобил, и незабавно откриват, че те са генетично разнообразни от домашните любимци, живеещи в други елементи на света, което съгласно откривателите е отражение на йонизиращата радиация, на която са били изложени генерации наред.

Новото проучване открива, че тази популация съдържа общо 15 комплицирани фамилни структури, които са неповторими спрямо други кучета. Същевременно излиза наяве, че кучетата се придвижват в разнообразни региони и се развъждат свободно между тях.

" Мисля, че най-забележителното в изследването е, че идентифицираме популации от кучета, живеещи в и в сянката на реактора, и можем да определим кои са те единствено като погледнем техния ДНК профил. Мисълта за фамилии, живеещи тук-там като тези наоколо до пръти с отработено гориво, е невероятна и приказва за устойчивостта на кучетата като тип ", споделя пред IFLScience Илейн Острандер, създател на проучването и генетик в Националния институт за проучване на човешкия геном към Националния здравен институт на Съединени американски щати.

" Откриваме също по този начин, че кучетата, които в този момент живеят в зоната на изключване, евентуално са потомци на домашни любимци от хора, които са избягали от региона при детонацията. Можем да забележим историята на тези домашни любимци, запечатана в ДНК на кучетата, които през днешния ден живеят в зоната на изключване ", изяснява Острандер.

По последни данни до 800 полудиви кучета може да са живели в земите към Чернобил, в това число в мощно нечистите зони, като да вземем за пример в Новото безвредно затворено помещение в Чернобил.

Кучетата са категоризирани като полудиви, защото имат известни конфликти с хора. Известно е, че служащите и откривателите в региона хранят животните, а ветеринарните лекари понякога го посещават, с цел да актуализират имунизациите им и да лекуват медицинските им проблеми.

Сега, когато проучването демонстрира, че е допустимо надеждно да се разграничат другите популации кучета от Чернобил, откривателите се надяват да ревизират дали генетичните разлики оказват въздействие върху тяхното здраве, външен тип и държание. Това може даже да хвърли светлина върху генетични разновидности, които оказват помощ на животните да оцелеят в изискванията на радиация, споделят откривателите.

" В идеалния случай бихме желали да открием разновидности, които ДНК-то е придобила през 15-те генерации след случая и които разрешават оцеляването в среда с високо радиационно облъчване по отношение на среда с ниско радиационно облъчване ", изяснява Острандер.

Всичко това е към момента в начален стадий, само че откривателите са извънредно удовлетворени, че могат да покажат по какъв начин към този момент може да се извърши извънредно обстоен генетичен разбор даже на група бездомни кучета.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР