Учените откриват по-рано известна като Turritopsis nutricula безсмъртна медуза за

...
Учените откриват по-рано известна като Turritopsis nutricula безсмъртна медуза за
Коментари Харесай

Как „безсмъртната медуза“ може да е от полза за човека

Учените откриват по-рано известна като Turritopsis nutricula безсмъртна медуза за първи път през 1883 година в топлите води на Средиземно море. Но ще им отнеме цялостен век, с цел да открият и неповторимите качества на този тип – както и да си дадат сметка, че дългият живот на медуза не е някаква неземна благословия, а много компромисен опит да се избави от заплахите на дълбокото море.

 Turritopsis dohrnii

Ако считаме тези същества за същества на хиляди години, механически няма да бъркаме. Но няма и да сме напълно прави. Turritopsis dohrnii, както всеки различен тип медузи, стартира като ларва, която се развива след външно оплождане. Тя стартира независимия си живот като се прикрепя на дъното на океана, където основава колония от полипи, които порастват нагоре сходно растения и се образуват в цилиндрична форма. От тези полипи в последна сметка се образува медузата, която се откъсва откакто доближи зрелост за няколко седмици.

 Schleiden-meduse-2

Вече изцяло пораснала с невероятните размери от 4,5 мм дължина нововъзрастната медуза може да се разпознае по яркочервения си стомах, елементарно забележим през транспарантно, камбановидно тяло, облицовано с 90 пипала по краищата. Това мъничко създание може да не наподобява беззащитно, само че неповторимото му умеене за оцеляване му разрешава да се приспособява към разнообразни закани от околната среда, от физическо увреждане до апетит.

Например, да кажем, че Turritopsis в един миг не може да си откри храна. Средностатистическата медуза просто би умряла от апетит, само че не и тази. Вместо това тя ще се избави като „ деградира “ като се върне назад към полова незрялост.

На клетъчно равнище това значи, че безсмъртната медуза дейно ще рециклира съществуващите си кафези, с цел да образува ново аз в развой, прочут като „ трансдиференциране “. По отношение на физиката й, това значи, че медузата ще прибере пипалата си и ще свие тялото си, след което ще падне на дъното на океана. Оттам тя ще регресира в полово незряла ларва и ще образува полипи още веднъж, след което ще стартира да пораства, до момента в който още веднъж не доближи полово зрелост.

Колкото и изумителен да е този развой, това не значи безусловно, че медузата е механически „ безсмъртна “ във всеки смисъл на думата; Turritopsis въпреки всичко може да бъде убита – от див звяр, да вземем за пример.

Освен това, както Джеймс Карлтън, професор по морски науки в Williams College, споделя пред The ​​New York Times Magazine, „ тази дума „ вечен “ разсейва. Ако под „ вечен “ имате поради предаването на вашите гени, тогава – да, безсмъртна е. Но това към този момент не са същите кафези. Клетките са безсмъртни, само че не безусловно самият организъм. “

Независимо от това, безсмъртната медуза сигурно е необикновено творение, чиито качества въпреки всичко могат да имат някаква изгода за човечеството.

Японският академик Шин Кубота, един от водещите откриватели в тази област, показва резервоар с няколко безсмъртни медузи във Венеция, Италия, на 4 септември 2016 година

В допълнение към невероятните си умения за оцеляване, Turritopsis dohrnii е известна и с това, че се прикрепя към огромни товарни кораби, с цел да доближи до нови води надалеч от вкъщи. Отчасти тъй като тези дребни стопаджии се появяват в топлите води по целия свят, те още веднъж притеглят вниманието на научната общественост, този път вдъхновявайки фокусираните върху проучванията на стволови кафези.

Трансдиференцирането е изключително вълнуващо за откривателите, защото не изисква стволови кафези, с цел да образува нова клетъчна конструкция. Тъй като нестволовите кафези, открити във всяка медуза, могат да се трансфорат в на практика всеки различен вид клетка посредством този развой, учени и откриватели търсят в това биологично знамение насоки по какъв начин да регенерират повредената човешка тъкан, с цел да лекуват огромно многообразие от медицински болести.

Изследователите към момента имат да извървят дълъг път, с цел да схванат по какъв начин действа „ безсмъртния “ развой в тези медузи и по какъв начин може да работи в интерес на хората, само че дългият път се изминава с дребни крачки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР