Учените откриха най-стария известен предшественик на октоподите - вкаменелост на

...
Учените откриха най-стария известен предшественик на октоподите - вкаменелост на
Коментари Харесай

Учени откриха древно същество, датиращо от преди ерата на динозаврите

Учените откриха най-стария прочут предходник на октоподите - вкаменелост на към 330 милиона години, открита в американския щат Монтана, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователите стигат до заключението, че античното творение е живяло милиони години по-рано , в сравнение с се смяташе преди, което значи, че октоподите произлизат преди ерата на динозаврите.

Находката, чиито размери са 12 сантиметра има 10 пипала - актуалните октоподи са с осем - всяко с по два реда смукателни органи. Вероятно античното създание е обитавало плитък, тропически океански залив.

"Много рядко се намират вкаменелости на меки тъкани, като се изключи няколко места ", сподели Майк Векионе, зоолог в Националния природонаучен музей "Смитсониън ". Той не е взел участие в проучването. "Това е доста вълнуващо изобретение ".

Находката е изкопана във варовиковата групировка Беър Гълч в щата Монтана и е дарена на Кралския музей на Онтарио в Канада през 1988 година

В продължение на десетилетия вкаменелостите стоят подценявани в чекмедже, до момента в който учените проучват изкопаеми акули и други находки от същото място. Палеонтолозите обаче виждат десетте дребни пипала, обгърнати във варовик.

Добре непокътнатата вкаменелост също по този начин дава "някои доказателства за торбичка с мастило ", евентуално употребена против хищници, тъкмо като и актуалните октоподи, сподели Кристофър Уейлън, палеонтолог от Американския природонаучен музей и съавтор на проучването, оповестено в сп. Nature Communications.

Създанието, така наречен вампиропод, евентуално е било предшественик както на актуалните октоподи, по този начин и на калмарите вампири - морски същества с объркващо наименование, които са доста по-близо до октопод, в сравнение с до калмар. Преди това "най-старият прочут " вампиропод датираше отпреди към 240 милиона години, прецизират създателите на проучването.

Учените са кръстили вкаменелостите Syllipsimopodi bideni на името на президента на Съединени американски щати Джо Байдън . Те създали това в символ на удивление от научните и проучвателен цели на президента.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР