Учените най-накрая разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който

...
Учените най-накрая разрешиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който
Коментари Харесай

Космос: Учени опровергаха предположението, че обектът Оумуамуа е извънземен кораб

Учените най-сетне позволиха мистерията на междузвездния обект Оумуамуа, за който астрофизиците твърдяха, че може да бъде извънземен галактически транспортен съд, съобщи Дейли мейл.

Когато Оумуамуа мина около Земята през 2017 година, откривателите бяха озадачени от необикновените му характерности. Кометите се форсират, когато се приближат до слънцето, тъй като до момента в който се нагряват, ледът, съхраняван вътре, се трансформира във водна пара. Тази пара се изхвърля на открито и това работи като мотор за кометата. Изхвърлянето на газ се демонстрира като опашка от прахуляк или ослепителен ореол, нещо което Оумуамуа няма и все пак се ускоряваше.

Това накара мнозина да предположат, че обектът е извънземен галактически транспортен съд, задвижван от извънземен мотор. Но в този момент откриватели от Калифорнийския университет, Бъркли и Корнелския университет в Съединени американски щати излязоха с ново, по-просто пояснение. Липсата на диря може да се дължи на това, че дребната комета изхвърля тънка обвивка от водороден газ, който е неоткриваем за телескопи.

Допълнителен разбор разкри, че Оумуамуа има извънредно удължена форма, като пура, и се " търкаля " в Космоса. Тези наблюдения допускат, че обектът не е обвързван със слънцето и затова е първият следен, който идва оттатък Слънчевата система. Въпреки че се форсира по метод, сходен на други комети, той е доста по-малък от нормално. Оумуамуа няма присъщата опашка, което докара до това откриватели от SETI Institute да считат, че има опция това да е „ извънземен артефакт ". За новото проучване, оповестено в Nature, учените желаят да тестват нова доктрина, съгласно която кометата в действителност е била избутана от неоткриваем водороден газ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР