Учените намериха в джунглите на север от Гватемала руини от

...
Учените намериха в джунглите на север от Гватемала руини от
Коментари Харесай

LiDar технология разкри неоткрит град на маите в Гватемала

Учените откриха в джунглите на север от Гватемала руини от над 60 хиляди постройки от цивилизацията на маите.
Откритието е станало с помощта на технологията на лазерния оптичен локатор LiDar , който интензивно се употребява в безпилотните коли.

С помощта на тази технология учените отстраниха растителността от цифровите изображения и откриха руини от доколумбова цивилизация с доста комплицирана инфраструктура, непозната до момента за науката.

Археолозите са са изучили по този метод район от 2100 квадратни километра на територията на резервата Maya Biosphere Reserve на север от Гватемала. Специалистите акцентират, че преди 1200 години цивилизацията на маите е била съпоставима с цивилизациите на Древна Гърция и Китай.



Освен стотиците обекти, лидарните изображения демонстрираха издигнати над равнището на земята пътища, които съединяват градовете с кариерите. Пътищата са били добре проходими даже и по време на дъждовните сезони и явно са употребявани като търговски пътища. Открити са и комплицирани иригационни уреди.

Експертите означиха, че по време на пика на своето развиване тази цивилизация се е разполагала на територия към два пъти по-голяма от средновековна Англия, само че е била доста по-гъсто обитаема.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР