Учените, изучаващи поведението на дивите октоподи край бреговете на Австралия,

...
Учените, изучаващи поведението на дивите октоподи край бреговете на Австралия,
Коментари Харесай

Истерици! Учени откриха, че октоподите се замерват с раковини ВИДЕО

Учените, учещи държанието на дивите октоподи край крайбрежията на Австралия, са разкрили, че октоподите в дивата природа хвърлят тиня, водорасли, раковини и от време на време храна един срещу друг.

Имайте поради, че главоногите не са единствените животни, способни да хвърлят предмети по цели. Изследователите обаче към момента не схващат изцяло претекстовете за сходно държание.

В ново изследване учени от университета в Сидни използваха камери GoPro, с цел да снимат държанието на октоподите в морското резерват Jervis Bay на източното крайбрежие на Австралия. В фрагментите, събрани от екипа, учените виждат диви октоподи да хвърлят разнообразни предмети в разнообразни сюжети и даже да се удрят понякога.

Според създателя на проучването професор Питър Годфри-Смит по време на наблюденията те разкрили по какъв начин някои октоподи хвърлят останки от храна и други материали, явно пробвайки се да разчистят пространството. При различен сюжет женският октопод хвърли тиня по мъжкия, когато той се опита да се чифтосва с нея, само че главоногото беше пъргаво и съумя да избегне офанзивите. В третия сюжет октоподът хвърляше тиня в една от изследователските камери и риба в съседство.



Любопитното е, че множеството от хвърлянията не уцелиха други. Само в дребна част от случаите са набелязани други октоподи или риби, сподели Годфри-Смит. Изследователите допускат, че посредством разпространяване на предмети октоподите се пробват да очертаят границите на персоналното пространство.

Главоногите, дружно с приматите, слоновете, мангустите и птиците, са способни да хвърлят предмети, само че методът, по който го вършат, е напълно друг. Главоногите събират и направляват предмети с пипалата си, само че предметите се задвижват от струи вода, които октоподите изхвърлят през сифоните си.

Изследователите също по този начин означават, че женските са по-склонни да хвърлят предмети, в сравнение с мъжките. Учените също допускат, че има известна връзка сред цвета на октопода и способността му да хвърля. Това удостоверява предходно изследване, в което учените откриха, че по-тъмните октоподи се държат по-агресивно.

Наблюденията демонстрират, че главоногите с идентичен мрачен или сив цвят са по-склонни да хвърлят предмети с по-голяма мощ, октоподите с шарка (светли и тъмни очи) са по-склонни да хвърлят предмети с по-малко сила.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР