Учените искат да отгледат човешки органи за трансплантация у животни.

...
Учените искат да отгледат човешки органи за трансплантация у животни.
Коментари Харесай

Япония разреши раждането на хибрид между човек и животно

Учените желаят да отгледат човешки органи за трансплантация у животни. Сега Япония позволи първи опит за основаване на фантазия (хибрид сред човек и животно).

Японски академик получи разрешението да стане първия човек в света, отгледал фантазия човек-животно, която да порасне до раждането. Токио позволи съответия план, заяви профилираното издание Nature.

Животински ембриони би трябвало да бъдат трансплантирани с човешки кафези, след което ще бъдат „ привнесени “ в животинска майка. За начало екипът учени с началник Хиромитсу Накаухи от Университета Токио и Университета Станфорд в Калифорния ще организира опити с мишки и плъхове.

Дългосрочната цел на опита е да се сътвори хибрид сред човек и животно, чийто човешки органи порастват, с цел да бъдат употребявани за трансплантация. Техниката би трябвало един ден да оказва помощ на хора, които чакат за донор. Критиците са скептични, че някой ден това може да бъде допустимо.

Учени от разнообразни страни опитват от известно време със основаването на хибрид сред човек и животно, само че до момента не е имало позволение ембрионът да порасне до раждане. Досега в никакъв случай фантазия не е била износвана. Това в този момент ще се промени. До март 2019 хибридите в Япония можеха да порастват едвам до 14ия ден в утробата на майката. Сега японското министерство на науката прокара новата регулация.

Хибридни ембриони могат да се развиват до 70 дни в свине

Накаухи е първият академик, който има намерение да се възползва от това. Опитите ще бъдат публично утвърдени през август, само че експертен състав към този момент се изрече в тяхна изгода.

Първоначално Накаухи възнамерява да присади хибридни плъхове за 15,5 дни в животно-майка. За този интервал органите на животното са съвсем изцяло построени. За идващ опит ученият ще изиска позволение от държавното управление да отглежда хибридни ембриони в свине за повече от 70 дни.

Човешките кафези, които биват поставяни в животните, са така наречен индуцирани плурипотентни стволови кафези – iPS-клетки. Това са кафези в ранен етап на развиване, които могат да се трансфорат във всевъзможен тип тъкан и разнообразни органи.

Човешките iPS-клетки, които Накаухи желае да употребява, би трябвало да се развият в панкреас. Първоначално процедурата е тествана с iPS-клетки от мишки, присадени в ембриони от плъхове.

Накаухи се надява с времето обществеността да се убеди в опитите му. Критиците се притесняват от опцията човешките кафези у животните да „ се прихванат “ тук-там, на които не принадлежат – да вземем за пример в мозъка – и по този начин да объркат когнитивните функционалности на животното.

Накаухи счита че може да предотврати това с процедура, при която напасва генетично клетките по този начин, че да могат да се развият единствено в един избран вид клетка.

Въпреки това остават подозрения. Накаухи към този момент е пробвал да присади човешки iPS-клетки в овчи ембрион. След 28 дни съвсем не са били останали човешки кафези. Защото типовете се разграничават толкоз мощно, че непознатите човешки стволови кафези са били отхвърлени, допускат учените. Японският академик в този момент желае да позволи този проблем благодарение на генна техника. Това обаче би могло да продължи с десетилетия.

Друга компликация е това, че еволюционно отдалечените един от различен типове имат разнообразни интервали на бременност. През 2017 учените сътвориха ембриони фантазия сред човек и прасе. Те се развиваха в продължение на шест седмици в тялото на свиня, преди опитът да бъде пресечен. Ако бяха оставени да се развиват щяха да се родят след към четири месеца, вместо след девет, както е при хората.

Много учени намират метода за преуспяващ, тъй че органи отгледани в животни да могат да се употребяват при хората.

Източник SPIEGEL ONLINE.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР