Ученик е спасителят на Богоявленския кръст, хвърлен във водите в

...
Ученик е спасителят на Богоявленския кръст, хвърлен във водите в
Коментари Харесай

Ученик извади Богоявленския кръст в Бургас


Ученик е спасителят на Богоявленския кръст, хвърлен във водите в Бургас. Както повелява традицията в Бургас кръстът беше хвърлен от свещеник Йеротей Агатополски. В ритуала се включиха рекорден брой участници - на възраст от 70 до 16 години. беше спазена и в доста други градове в страната.
Традицията на Богоявление беше спазена в Бургас
Снимка: bTV

В Кърджали пловдивският митрополит Николай два пъти хвърли кръста. „ Блажени са чистите по сърце, те ще видят Бога “, сподели той. Във водите на Арда от 36-мата участници пръв до светинята доближи 29-годишният Петър Георгиев.
Богоявление в Кърджали
Снимка: bTV

„ Колкото по-смирени сме и положителни, толкоз по-близко сме до Господ. Основното нещо е всеки ден да благодарим за това, което имаме и в днешния ден да живеем праведно “, сподели Петър.

Богоявление в Кърджали
Снимка: bTV


Кръстът за здраве беше хвърлен и в в двора на манастира „ Св. Йоан Претеча “. От децата пръв до него стигна 13-годишният Антоан Христов, който за първи път улавя Богоявленския кръст, въпреки три пъти към този момент да е взел участие в ритуала.
13-годишен извади кръста в Кърджали
Снимка: bTV

„ Скачам за здраве и в случай че го хвана, го хвана “, сподели Антоан.

Богоявленски водосвет, вадене на кръста и обичайното мъжко хоро и в Сливен. Стотици поданици на града се събраха до моста на река Новоселска, а най-смелите скочиха за кръста и се хванаха на хорото под звуците на гайда.
Традиционното мъжко хоро за Богоявление в Сливен
Снимка: bTV

В балканското село Зверино рекорден брой участници в национални носии се хвърлиха във водите на река Златица, измежду тях и белгиец.

Село Зверино също означи Богоявление
Снимка: bTV


„ Много ми харесват българските обичаи и би трябвало да вършат това всяка година. Тази традиция, тъй като е забавна за хората и всички дружно тук “, сподели Дейвид Алард.
Традиционно мъжко хоро за Богоявление
Снимка: bTV

„ Много благополучие и живи и здрави да са всички. Усещането е неповторимо “, пожела също Петър Стефанов.

А на плажа в Бургас в навечерието на Богоявление се появи. Скулптурата е дело на семейство чужденци, които не за първи път насочат ексцентрични послания с изкуството си.
Семейство чужденци направиха кръст от пясък в Бургас
Снимка: bTV

„ Искахме да създадем кръста просто като знак на вярата за мир “, сподели скулпторът Пол Хогард.

Пясъчното създание провокира усмивки в десетките минувачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР