Ученичката, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят

...
Ученичката, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят
Коментари Харесай

Прокуратурата започна проверка за смъртта на 15-годишната Даная

Ученичката, която страдаше от тромбоцитопения - положение, при което броят на кръвните кафези, участващи в кръвосъсирването, е мощно занижен, умря при започване на май м.г. Тя бе призната в реанимацията на " Пирогов " с кръвоизлив и оток на мозъка, провокирани поради болестта й и след лек удар по главата. Въпреки осъществената интервенция, Даная изпадна в мозъчна гибел. Родителите й обаче взеха решение, макар голямата тъга, да дарят органите й и да спасят други заболели.

Майката Ани Стоянова упрекна незабавната болница за гибелта на детето си и изиска оставката на ръководителя й доктор Валентин Димитров. Почернената жена  не се съгласи с резултата от първата инспекция на Министерство на здравеопазването, като упрекна, че в отчета има лъжи. Поиска втора инспекция, след която Изпълнителната организация " Медицински контрол " заяви, че е разкрила нарушавания в лекуването на умрялото 15-годишно момиче. Проверяващият екип е установил нарушаване при предписването и отпущането на лекарствен артикул. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на осъществяване на първата инспекция, са предоставени на бранш " Противодействие на корупцията в администрацията ", отдел " Икономическа полиция " към Главна дирекция " Национална полиция ".

 

 

Сега, на съображение член 145, алинея 1, т. 3 от Закона за правосъдната власт, СГП прави инспекция, като задачата й е да се откри дали има задоволително данни за вероятно сбъднат състав на закононарушение по член 123 от Наказателния кодекс, а точно дали гибелта на умрялото дете е породена заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

В хода на инспекцията ще бъдат тествани всички условия по случая, в това число ще бъдат съобразени осъществените досега две инспекции от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, допълват от прокуратурата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР