Учени заявиха, че са открили начин да използват сканиране на

...
Учени заявиха, че са открили начин да използват сканиране на
Коментари Харесай

Учени успяха да прочетат мислите на човек с помощта на изкуствен интелект

Учени обявиха, че са разкрили метод да употребяват сканиране на мозъка и моделиране на изкуствен интелект, с цел да запишат " същността " на това, което хората мислят, което беше разказано като стъпка към четенето на мисли.


Макар че главната цел на езиковия декодер е да помогне на хора, които са изгубили способността си да поддържат връзка, американските учени признаха, че технологията повдига въпроси за " неприкосновеността на персоналния живот ", съобщи Агенция Франс Прес.

За да успокоят тези опасения, те организираха проби, които демонстрираха, че техният декодер не може да бъде употребен от лица, които не са разрешили той да бъде подготвен на мозъчната им активност в продължение на дълги часове в скенер за функционален магнитен резонанс (фМР).

Предишни проучвания демонстрираха, че мозъчен имплант може да даде опция на хора, които към този момент не могат да приказват или пишат, да изписват думи или даже фрази. Тези " мозъчно-компютърни интерфейси " се концентрират върху частта от мозъка, която управлява устата, когато тя се пробва да образува думи.

Александър Хът, невролог от Тексаския университет в Остин и съавтор на новото проучване, съобщи, че езиковият декодер на неговия екип " работи на напълно друго равнище ".

" Нашата система работи на равнището на концепциите, на семантиката, на смисъла ", сподели Хът на онлайн конференция.

Това е първата система, която може да реконструира непрестанен език без инвазивен мозъчен имплант, съгласно изследването в списание Nature Neuroscience.

За задачите на проучването трима души прекарват общо 16 часа в уред за ядрено-магнитен резонанс, слушайки устни разкази, най-вече подкастове като " Модерна обич " на " Ню Йорк Таймс ". Това разрешило на откривателите да дефинират по какъв начин думите, фразите и смислите провокират реакции в областите на мозъка, известни с обработката на езика. Те подават тези данни към езиков модел на невронна мрежа, който употребява GPT-1 - предходник на технологията за изкуствен интелект, която по-късно се употребява в извънредно известния ChatGPT. Моделът е подготвен да предвижда по какъв начин мозъкът на всеки човек ще реагира на възприетата тирада, след което стеснява опциите, до момента в който откри най-близкия отговор.

За да се ревизира точността на модела, всеки участник изслушал нова история в машината за ядрено-магнитен резонанс. Главният създател на проучването Джери Танг съобщи, че декодерът може да " възвърне същността на това, което потребителят е чул ". Например, когато участникът е чул фразата " Още нямам шофьорска брошура ", моделът е върнал думите " Още даже не е почнала да се учи да кара ".

Декодерът се затруднил с персонални местоимения като " аз " или " тя ", признават откривателите.

Но даже когато участниците измисляли свои лични истории - или гледали неми филми - декодерът въпреки всичко успявал да схване " същността ", споделят те.

Това демонстрира, че " ние декодираме нещо, което е по-дълбоко от езика, и по-късно го трансформираме в език ", споделя Хът.

Тъй като сканирането с ядрено-магнитен резонанс е прекомерно постепенно, с цел да улови обособени думи, то събира " комбинация, агломерация от информация в продължение на няколко секунди ", сподели Хът. " Така че можем да забележим по какъв начин се развива концепцията, макар че точните думи се губят. "

Давид Родригес-Ариас Вайлен, професор по биоетика в испанския университет в Гранада, който не е взел участие в проучването, съобщи, че то надвишава постигнатото от предходни мозъчно-компютърни интерфейси. Това ни приближава до бъдещето, в което машините " ще могат да четат и да преписват мисли ", сподели той, като предизвести, че това може да се случи срещу волята на хората, да вземем за пример когато те спят.

Изследователите са планували сходни опасения. Те организират проби, които демонстрират, че декодерът не работи върху човек, в случай че не е бил към този момент подготвен на неговата лична характерна мозъчна активност. Тримата участници също по този начин са съумели елементарно да осуетят дешифратора. Докато слушали един от подкастовете, потребителите трябвало да броят до седем, да назоват и да си показват животни или да опишат друга история в мозъка си. Всички тези тактики " саботирали " декодера, настояват откривателите.

По-нататък екипът се надява да форсира процеса, с цел да може да декодира мозъчните сканирания в действително време.

Те също по този начин приканиха за правила за отбрана на персоналния живот на психологично болните.

" Досега нашият разум е бил страж на персоналния ни живот ", сподели биоетикът Родригес-Ариас Вайлен. " Това изобретение може да бъде първата стъпка към компрометиране на тази независимост в бъдеще ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР