Учени установиха произхода на пръстените, които обграждат два планетоида, орбитиращи

...
Учени установиха произхода на пръстените, които обграждат два планетоида, орбитиращи
Коментари Харесай

Учени установиха причините за формирането на пръстени около Кентаврите (планетоиди)

Учени откриха произхода на пръстените, които обкръжават два планетоида, орбитиращи сред Юпитер и Нептун, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Въпросните планетоиди са известни като кентаври и са два от 44 000 сходни обекта. Кентаврите са с диаметър минимум 1 километър и кръжат по нестабилни орбити, които пресичат или са пресекли тези на газови колоси.

През 2014 година астрономи откриха пръстени към два кентавъра – Харикло и Хирон. Дотогава учените смятаха, че четирите газови колоса – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, са единствените тела с пръстени в Слънчевата система.

В рамките на новото проучване японски учени основали модел на грозящия кентаври риск от конфликт с газов колос. Анализът посочил, че вероятността кентаври да имат близка среща с един от четирите газови колоса е едвам 10-процентна. Моделът също така разкрил, че близка среща с газов колос може да докара до образуване на поредност пръстени.

При близка среща ледената тога на минаващ обект е откъсната от приливните сили на планетата и отломките са разпределени в границата на Рош на най-голямото останало след откъсването тяло, разясниха учените.

Казано с други думи, отломките от отчасти деформирания в резултат на близката среща кентавър могат да се подредят под формата на пръстен към това, което е останало от него.

Получените резултати навеждат на мисълта, че образуването на пръстени е естествено разследване от сходни близки срещи и че кентаври могат да имат пръстени, тъй като пресичат орбитите на газови колоси, означиха създателите на проучването.
Резултатите от него са оповестени в Astrophysical Journal Letters.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР