Учени установиха една наистина интересна връзка – по-възрастните дърветата растат

...
Учени установиха една наистина интересна връзка – по-възрастните дърветата растат
Коментари Харесай

Подземните колонии от гъби подпомагат някои по-стари дървета

Учени откриха една в действителност забавна връзка – по-възрастните дърветата порастват по-добре и по-лесно, в случай че са свързани към повече подземни колонии от гъби. Това е значимо изобретение, което ще бъде от изгода както на лесовъдците, по този начин и в борбата ни с климатичните промени.

Предишни изследвания демонстрираха по какъв начин гъбните организми могат да поддържат дърветата в началните им стадии на развиване, като придвижват питателни субстанции и вода (и по какъв начин по-възрастните дървета вършат същото чрез подземните мрежи от гъби). В рамките на новото проучване обаче екипът е желал да откри дали съществува връзка сред гъбите и възрастните дървета.

Проби, взети от 350 дървета Pseudotsuga menziesii от семейство Борови в Британска Колумбия, демонстрират, че колкото по-широка е мрежата на дърветата – т.е. връзките им с други дървета, основана с помощта на гъби, колонизиращи корените им – толкоз по-бързо израстват на годишна база. Учените не са 100 % сигурни, че размера на мрежата довежда до по-ускорения напредък, само че връзката несъмнено е мощна.

„ Открихме, че колкото по-свързано е едно възрастно дърво, толкоз по-значителни прерогативи има то във връзка с растежа. Това значи, че мрежата евентуално в действителност въздейства оказва въздействие на значимите взаимоотношения в горите в по-голям проект (например на съхранението на водород) “, споделя екологът Джоузеф Бирч от университета на Алберта, Канада.

Изследователите изясняват, че мрежите от гъби извършват ролята на самобитни автомагистрали, по които дърветата придвижват между тях значими запаси. Те даже могат да ги употребяват, с цел да предизвестяват други дървета – да вземем за пример за нашествието на инсекти или други рискове. Когато някои дървета изпитват усложнения и се намират в неприятно положение, останалите могат да им оказват помощ.

Учените откриват също по този начин, че дърветата, свързани към по-разнообразни по тип гъби, се оправят по-добре във връзка с своя напредък.

Ако желаеме да запазим горите на бъдещето, е изключително значимо да научим повече за тази забавна симбиоза сред дърветата и гъбите – дърветата освен че гълтам големи количества водород, само че и защищават почвата от ерозия.

„ Големите дървета съставляват по-голямата част от горите, ето за какво те управляват това, което се случва на тези места – споделя Бирч. – Тези мрежи могат да им оказват помощ да порастват по-устойчиво даже тогава, когато изискванията са по-стресови (и даже да предпазят дърветата от смърт).

Изследването е оповестено в Journal of Ecology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР