Учени установиха, че често срещана гъба има повече от 17

...
Учени установиха, че често срещана гъба има повече от 17
Коментари Харесай

Учени установиха гъба, която има над 17 000 пола

Учени откриха, че постоянно срещана гъба има повече от 17 000 пола, заяви сп. " Сайънтист ".

Откритието ще способства за по-добро схващане на еволюцията на половото възпроизвеждане. То е образец и за все по-голямото значение на геномното секвениране. Внушителното многообразие на полове на гъбата Trichaptum е открито с авангардна технология.

Международният екип учени получава 180 спесимена от три типа Трихаптум. От всеки те събират спори и ги отглеждат самостоятелно в лаборатория, тъй че да проучват тяхната ДНК и да кръстосат спорите с такива от други спесимени.

Размножаването при тези гъби се управлява от два региона от генома с доста вероятни положения. За да са съвместими евентуални сътрудници, тези региони би трябвало да са разнообразни. Тази разнородност е пречела на опитите за секвениране до появяването на нова техника.

Ингер Скреде и екипът й от Университета на Осло употребяват композиция от способи, с които дефинират, че при тази непретенциозна гъба има 17 500 вероятни комбинации.

Защо на някой организъм би му трябвало такова многообразие при размножаването - не е ясно. Генетикът Давид Перис от Университета на Осло допуска, че това е обвързвано с неподвижността на гъбите и изискваното генетично разграничение. Многото разновидности усилват до 98 % вероятността от намиране на сътрудник и оцеляване на типа.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР