Учени смятат, че ранните братовчеди на хората може да са

...
Учени смятат, че ранните братовчеди на хората може да са
Коментари Харесай

Вечеря с печен шаран отпреди 780 000 години: Още разкрития за древните ни предшественици

Учени считат, че ранните братовчеди на хората може да са употребявали огъня, с цел да подготвят храна, още преди два милиона години, дълго преди появяването на типа хомо сапиенс, заяви Асошиейтед прес.

Неотдавнашно проучване откри евентуално най-ранното известно доказателство за готвене - остатъци от вечеря с печен шаран отпреди 780 000 години.

Готвенето на храна бележи освен смяна в метода на живот на нашите прародители. То е подкрепило еволюцията, дало ни е по-големи мозъци и много по-късно ще заеме централно място в празничните ритуали, събирали общностите.

" Историята на човешката еволюция наподобява е история на това, което ядем ", сподели Мат Спонхаймър, антрополог в университета на Колорадо в Болдър, изследвал храненето на ранните ни прародители.

Изследването, чиито резултати са оповестени в профилираното издание " Нейчър еколъджи енд евълушън ", се основава на материали от праисторическия археологически обект Гешер Бенот Яков в Израел.

Артефакти от региона сочат, че там е имало обиталище на общественост от изчезналия тип хомо еректус - прародители на индивида, които ходели изправени, изяснява ръководителят на проучването Ирит Зохар от университета на Тел Авив.

След дългогодишни проучвания на обекта учените изследвали завладяваща находка от рибни остатъци, сподели археологът от Еврейския университет в Ерусалим Наама Горен-инбар, началник на разкопките.

Доста от останките са от две типа наедрял шаран и са открити на място, на което учените откриват и признаци, че там е имало огън. Тестове открили, че зъбите на рибите били изложени на висока температура, само че не на прекомерно висока. Това ги навежда на мисълта, че рибата е готвена постепенно, а не е хвърляна непосредствено в огъня, изясни Зохар.

Въз основа на всички доказателства учените заключават, че този тип братовчеди на хората са употребявали огъня за готвене преди повече от три четвърти милиона години. Това е много по-рано от най-древните известни до момента доказателства за готвене на храна от хора в каменната ера, хранили се с овъглени растителни корени в Южна Африка.

" Сигурен съм, че в близко бъдеще ще бъде обявено за още по-ранни случаи " на подготвяне на храна на огън, сподели участникът в проучването Израел Хершковиц от университета на Тел Авив в отговор на въпрос на организацията по е-поща.

Готвенето на храната улеснява тялото да я смила и да извлича хранителни субстанции, изясни Дейвид Браун, археолог от университета " Джордж Вашингтон ", който не взе участие в проучването. Затова, когато първите хора разбрали по какъв начин да готвят, те са получили достъп до повече сила, която да употребяват за развиването на по-големи мозъци.

Въз основа на развиването на телата и мозъците на хората учените считат, че уменията за готвене евентуално са зародили преди близо два милиона години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР