Учени създадоха метално дърво“, нов материал, който е толкова здрав,

...
Учени създадоха метално дърво“, нов материал, който е толкова здрав,
Коментари Харесай

Създадоха нов материал, който е по-здрав от титан и по-лек от вода

Учени сътвориха „ железно дърво “, нов материал, който е толкоз здрав, колкото исполин, само че е задоволително лек, с цел да плава във вода, написа megavselena.bg, представен от Блиц.

В момента може да се създаде единствено малко количество „ железно дърво “, само че в случай че основателите му могат да намерят метод за увеличение на индустриалния развой, материалът може да докара до гражданска война в разнообразни браншове – от извънредно издръжливи смарт телефони до супер леки коли.

Изследователи от Университета на Пенсилвания, Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и Университета в Кеймбридж коментират по какъв начин са основали „ железно дърво “ в проучване, оповестено неотдавна в списание Scientific Reports.

Първо те слагат дребни пластмасови сфери, всяка с ширина няколко стотин нанометра, във вода. След това изпаряват водата, което кара сферите да се подредят в избран ред. След това ползват развой на галванично покритие на сферите с никел. Накрая, откривателите употребявали разтворител, с цел да разтворят пластмасовите сфери, оставяйки единствено никеловата решетка на място.

Около 70% от получения материал е кухо пространство, само че тази ниска компактност не е единственото нещо, по което материалът си наподобява с дървото.

„ Причината, заради която го нарекохме „ железна дървесина “, е освен степента на плътността му, която е като при дървесината, само че и нейната клетъчна характерност “, декларира Джеймс Пикул, един от учените взели участие в създаването.

„ Клетъчната му конструкция е пореста; в случай че погледнете дървесното зърно, това виждате – елементи, които са дебели и плътни и са направени по този начин, че да държат структурата, и елементи, които са порести и направени за поддържане на биологични функционалности, като превоз на хранителни субстанции до и от клетките “.

Понастоящем откривателите се нуждаят от един през целия ден, с цел да произведат парче от „ металната дървесина “ с размер на пощенска марка. Но в случай че те могат дейно да разширят процеса, евентуалните използва на материала са многочислени.

Архитектите биха могли да го употребяват, с цел да проектират здания с нови съотношения на силата към тежестта, а производителите на електроника могат да го употребяват в устройствата си, като им придадат спомагателна продължителност, без да прибавят тегло.

Като запълнят порите с химикали, откривателите могат даже евентуално да трансфорат материала в лека, акумулаторна батерия.
Тимоти Дж. Руперт, доцент по материалознание и инженерни науки в Калифорнийския университет, който не е взел участие в изследването, също вижда евентуални приложения за „ металното дърво “ основно в превоза.

„ Човек може да си показа автомобил със същите стандарти за сигурност, които се употребяват през днешния ден, само че доста по-лек ”, споделя Руперт пред The Philadelphia Inquirer. „ Това би имало големи последствия за енергийната успеваемост. “

С други думи, „ металното дърво “ би могло да разреши на електрическите автомобили да изминат доста повече километри с едно зареждане, елиминирайки един от главните проблеми, който сега е спънка пред растежа на производството и продажбите на електрически транспортни средства.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР