Учени съобщиха, че са открили планета с размерите на Земята

...
Учени съобщиха, че са открили планета с размерите на Земята
Коментари Харесай

Ross 128 b може да преобърне представите за извънземен живот


Учени оповестиха, че са разкрили планета с размерите на Земята и условия, които я вършат годна за живот. Ross 128 b, както се споделя новият галактически обект, се придвижва към Слънчевата система. Изводите на учените са оповестени в списание " Астрономия и астрофизика ", съобщи Европейската галактическа обсерватория.  Засега това е втората най-близка до Земята екзопланета, само че Proxima b ( " единствено " на 4.2 светлинни години), която се намира на по-малко разстояние, е с по-неблагоприятни за пораждане и развиване на живот условия. 

``
реклама

Ross 128 b се придвижва към Слънчевата система и ще " изпревари " Проксима като най-близкия комшия " единствено " след 79 000 години, което е като къс момент за галактическите процеси, отбелязва Европейската галактическа обсерватория.  Ross 128 b се върти към звезда в своята система към 20 пъти по-близо до нея, в сравнение с е земята до Слънцето. Въпросната звезда обаче е доста по-малка - алено джудже - и в следствие планетата получава 1.38 пъти повече слънчева радиация, в сравнение с доближава до Земята.  Учените чакат, че температурата на повърхността ще е близка до тази на Земята. 

Новооткритата планета обикаля към звездата Ross 128 за 9.9 дни, а възможната температура може да варира от - 60 до 20 градуса - условия, които се считат за по-скоро допустими. Предстои проучване на атмосферата, с цел да се откри каква е вероятността на нея да се появи живот.  Намирането на обекти, годни за живот отвън Слънчевата система, е мъчно начинание - множеството от 3500 познати екзопланети тях са сходни на Юпитер колоси от газ, чиято орбита е доста покрай звездата им.. Блиц
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР