Учени са регистрирали най-голямата вълна някога в южното полукълбо. Тя

...
Учени са регистрирали най-голямата вълна някога в южното полукълбо. Тя
Коментари Харесай

Регистрираха най-голямата вълна някога в Южното полукълбо

Учени са записали най-голямата вълна в миналото в южното полукълбо. Тя е била с чудовищните размери от 23,8 метра, което е приблизителната височина на 8-етажна постройка, оповестява " Франс прес ".

Буй е записал вълната във вторник по време на свирепа стихия в доста бурния Южен океан покрай остров Кембъл, на към 700 км южно от Нова Зеландия, прецизират от изледователската организация MetOcean Solutions.

Океанографът Том Дюрант показва, че предходният връх за южното полукълбо е бил вълна с размер от 22,03 метра, записана през 2012 година

" Доколкото ни е известно, това е най-голямата вълна, записана в миналото в южното полукълбо ", акцентира специалистът, добавяйки, че Южният океан е " машинно поделение " за генериране на талази, които се движат из цялата планета.

" Действително, сърфистите в Калифорния могат да чакат силата от тази стихия да дойде на техните крайбрежия за към седмица ", добави Том Дюрант.

По думите му, буят, инсталиран през март, с цел да мери рисковите условия в Южния океан, записва в продължение единствено на 20 минути на всеки три часа, с цел да съхранява батериите си.

" Много е евентуално да е имало и по-големи талази, до момента в който буят не записва ", означи океанографът.

Най-голямата вълна, която в миналото е била записана, е била при цунами, провокирано от земетресение в залива Литуя в Аляска през 1958 година, която е достигнала 30,5 метра.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР