Учени са открили в Китай отлично запазен ембрион на динозавър,

...
Учени са открили в Китай отлично запазен ембрион на динозавър,
Коментари Харесай

Откриха отлично запазен ембрион на динозавър

Учени са разкрили в Китай чудесно непокътнат ембрион на динозавър, доказващ връзката на типа с птиците, предадоха Франс прес и Синхуа.

Ембрионът бил в яйце и се готвел да се излюпи, сходно на птиците. Той е открит край Ганджоу в южната част на азиатската страна. Смята се, че е най-малко на 66 милиона години.

Изследователите са на мнение, че яйцето е чудесно непокътнато, защото е било затрупано под купчина свлякла се земна маса.

Учените настояват, че ембрионът е на беззъб динозавър от семейство тероподи или от жанр овирапотори. Китайските откриватели са го нарекли Бебето Инлян.

Според откривателя Фион Вайсум Ма това е " най-запазаният ембрион на динозавър, който е откриван в миналото ".

Находката дава опция на учените по-добре да схванат връзката сред динозаврите и актуалните птици. Вкаменелостите демонстрират, че ембрионът е бил в позиция, типична за птиците директно преди да се излюпят.

Динозаврите от рода овираптори са били пернати, обитавали територията на модерна Азия и Северна Америка преди 100 милиона години.

Бебето Инлян е с дължина 27 сантиметра от главата до опашката. Яйцето, в което се е намирало, е дълго към 17 сантиметра.

То било намерено през 2000 година, само че в продължение на 10 години е съхранявано в музей, без да бъде изследвано.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР