Учени са открили в карибско мангрово блато в Гваделупа най-голямата

...
Учени са открили в карибско мангрово блато в Гваделупа най-голямата
Коментари Харесай

Изследователи откриха най-голямата бактерия в света в Гвадалупе

Учени са разкрили в карибско мангрово тресавище в Гваделупа най-голямата бактерия в света, чийто размер надвишава 5000 пъти този на себеподобните й, оповестяват международните организации, базирайки се на обява в сп. "Сайънс ".
.
Повечето бактерии са микроскопични, само че тази е толкоз огромна, че може да бъде забелязана с просто око и даже да бъде хваната с пинсета.

Тънката бяла нишка, почти с размерите на човешка мигла, е "най-голямата бактерия, известна до момента ", споделя Жан-Мари Воланд, морски биолог от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли " и водещ създател на обявата в сп. "Сайънс ".

Оливие Гро, съавтор и биолог от университета на Френски Антили и Гвиана, открива първия пример от бактерията , наречена Thiomargarita magnifica, или "великолепна сярна перла ", върху мангрови листа в тресавище в архипелага Гваделупа през 2009 година
.
Ученият обаче не схваща незабавно, че това е бактерия, поради изненадващо огромния й размер - тези бактерии приблизително доближават дължина от една трета от инча (0,9 сантиметра).

Eдва по-късен генетичен разбор разкрива, че организмът е единична бактериална клетка.

"Това е необикновено изобретение. То повдига въпроса какъв брой от тези великански бактерии има там някъде и ни припомня, че в никакъв случай не би трябвало да подценяваме микробите ", споделя Петра Левин, микробиоложка от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, която не е взела участие в проучването.

Гро открива бактерията и по черупки от стриди, камъни и стъклени бутилки в блатото.

Изследователите към момента не са съумели да отгледат гигантската бактерия в лабораторна просвета, само че съгласно тях клетката има конструкция, която е необикновена за бактериите.

Една от основните разлики е, че тя има огромно централно поделение или вакуола. Това разрешава някои клетъчни функционалности да са в тази следена среда, вместо в цялата клетка.

"A newly discovered bacterium that is large enough to be visible to the naked eye, and resembles the shape and size of an eyelash, has been found in Guadeloupe in the Lesser Antilles, according to a study published Thursday in the journal Science. "
— Materials Discovery News (@MaterialDisc)
"Придобиването на тази огромна централна вакуола несъмнено оказва помощ на клетката да заобиколи физическите ограничавания...за това какъв брой огромна може да бъде тя ", споделя Мануел Кампос, биолог от Френския народен център за научни проучвания, в съпътстващ обявата коментар.

Учените означават, че не са сигурни за какво бактерията е толкоз огромна. Според Жан-Мари Воланд това може да е акомодация, която й оказва помощ да не бъде изядена от по-малки организми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР