Учени разработиха нов инструмент, наречен Na-Nose, който може да улови

...
Учени разработиха нов инструмент, наречен Na-Nose, който може да улови
Коментари Харесай

Ново устройство поставя диагноза само с анализ на дъха на пациент

Учени създадоха нов инструмент, наименуван Na-Nose, който може да улови до 17 разнообразни болести единствено с разбор на дъха на пациента. Изследването е оповестено в изданието за нанотехнологии ACS Nano.

Устройството може да диагностицира публикувани и рискови болести единствено с проба от дъха на пациента. Различни типове рак, заболяването на Крон, гноен колит, синдром на раздразнените вътрешности, два типа Паркинсон, мултиплена склероза, белодробна артериална хипертония, прееклампсия и хронична бъбречна непълнота могат да бъдат диагностицирани с Na-Nose.

Във видеото, в което се дискутира създаването, Хосам Хайк от Технологичния институт на Израел изяснява мотивацията, която стои зад изобретението. „ Едно от най-големите провокации в модерната епоха на диагностициране е по какъв начин да хванем болестта, до момента в който към момента се усещаме здрави.

Високотехнологичната джаджа е доста леснопреносима и може да диагностицира изброените болести в ранната фаза. Хайк, който води екипа учени, твърди, че „ дрегерът “ може да покаже кои пациенти са изложени на висок риск към избрани положения.

Тестовете на устройството са обхванали 1404 здрави и заболели хора от пет разнообразни страни. Въпреки че междинната акуратност на диагнозата, поставяна от Na-Nose, е 86%, това към момента не е задоволително за необятна приложимост като инструмент в диагностичната медицина. Екипът акцентира, че е нужна още работа по детерминантите, както и по механиката за слагането на едновременна диагноза по толкоз болести.

При издухване на мирис в устройството то разпознава повече от 100 химични съставни елементи. Някои от тях учените асоциират с избрани болести. Те биват подлагани на изчерпателен разбор от наноматрица с изкуствен интелект – серия датчици, които могат да уловят даже най-малката диря от избрани химични съставки.

Програмирани в устройството се съдържат дефиниции на „ здрави “ положения, включващи химичните съставни елементи в дъха. Ако някоя от концентрациите и химичните равнища в дъха е над или под избрана норма, това е знак за паника: нещо не е наред.

Изобретението дава сериозна вяра и невероятни вероятности. Например интеграцията му в смарт телефон може да разреши най-обикновен телефонен диалог да води до ранно диагностициране и попречване на заболяване. Такова развиване би имало най-сериозно въздействие върху случаите на рак, където ранното диагностициране фрапантно усилва възможностите за оцеляване на пациентите (от 15% на 90% за рак на гърдата, от 5% на 90% за рак на яйчниците, от 14% на 70% за рак на белите дробове).

Диагностицирането на рака е извънредно мъчителен развой, в случай че можем да прибавим стъпка в този развой, която не е мъчителна и от която хората не се опасяват, се надявам, че повече хора ще бъдат тествани и по този метод ще слагаме диагнозата в доста по-ранна фаза.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР