Учени разкриха тайната на виртуозните постижения на участниците в древногръцката

...
Учени разкриха тайната на виртуозните постижения на участниците в древногръцката
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на древногръцка алкохолна игра

Учени разкриха тайната на виртуозните достижения на участниците в древногръцката алкохолна игра котабос, написа уеб сайтът Кълчър трип.

В Древна Гърция постоянно срещано събитие били празненствата, наречени симпозия, които били антична версия на модерните коктейли. На тях с изключение на диалози, декламиране на стихотворения и приятни преживявания с танцуващи девойки, се играела и играта котабос. Тя имала два разновидността. При първия участниците се събирали в квадрат или кръг в стаята и се надпреварвали кой ще повали дребен диск, подложен върху железен кол в средата на помещението. Ударите по диска не били със стрелички или топки, а с по-изпипано оръжие - вино. За задачата участниците държали бокали с вино, наречени киликс. Те имали дръжки от двете страни. Участниците в играта трябвало да се опитат да излеят от разстояние виното от бокала върху диска, закрепен върху пръта и да го съборят, предава Българска телеграфна агенция.

Втората версия на играта предвиждала в огромен съд с вода в стаята да се слагат дребни съдове. Участниците ги замервали още веднъж с вино от бокалите си. Победител бил оня, който напълнел пръв най-малката съдинка и тя потънела.

Предвид плиткостта на бокалите киликс обаче била нужна характерна техника, с цел да се реализиран победи в играта котабос. Според гръцки учени участниците в конкуренцията държали киликса с два пръста, пъхнати в процепа на едната му ръкохватка, и се целели по този начин, както днешните лекоатлети хвърлят копието в дисциплината мятане на копие.

Победителите в двата разновидността на играта получавали разнообразни награди, измежду които можело да бъдат ласките на хубавица. Играта била толкоз известна, че заможни антични гърци имали специфични пространства в домовете си за нея. Котабос играели и мъже, и дамите.

Популярността на конкуренцията обаче залязла през 4 век преди Христа по незнайни аргументи. Специалистите допускат, че една от тях евентуално е било това, че след играта, чистенето било много огромно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР