Учени представиха първите резултати от предклиничните проучвания на нов подход

...
Учени представиха първите резултати от предклиничните проучвания на нов подход
Коментари Харесай

Нова генна терапия напълно премахва ХИВ при лабораторните животни

Учени показаха първите резултати от предклиничните изследвания на нов метод за генна терапия, който дейно отстрани ХИВ при лабораторни животни, написа Science Daily. В допълнение към впечатляващите лечебни резултати – още в самото начало лекуването е дейно в 58% от случаите – изследването удостоверява, че вирусният рецептор CCR5 играе основна роля в развиването на ХИВ инфекцията.

ХИВ-позитивните пациенти управляват болестта си с антиретровирусна терапия, която се приема пожизнено. ХИВ се смята за нелечимо заболяване, само че в клиничната процедура има няколко случая на изцеление на инфекцията посредством трансплантация на костен мозък от донор с разновидност на CCR5, която блокира репликацията на ХИВ. Всички тези излекувания са били „ странични резултати “ от лечението на рака на кръвта и към момента не се преглеждат като независима тактика за ХИВ.

Учените допускат, че загубата на вирусния рецептор CCR5 е от значително значение за цялостното елиминиране на ХИВ инфекцията от организма, в това число от скритите резервоари, тъй че благодарение на CRISPR редактиране на гени те създават банален способ за инактивиране на CCR5 посредством интравенозно инжектиране на медикамент за редактиране на гените.

Тази генна терапия е комбинирана с дългодействаща антиретровирусна терапия с постепенно освобождение, като комбинацията е тествана върху опитни мишки. Лечението стопира вирусната репликация при 58% от гризачите и възвръща функционалността на Т-клетките.

„ Резултатите удостоверяват, че CCR5 играе основна роля в насърчаването на ХИВ инфекцията “, разяснява Хауърд Хенделман, съавтор на научната работа.

Сега учените имат намерение да повторят опитите върху лабораторни примати, след което ще могат да преценяват вероятностите и сигурността на този метод за хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР