Учени представиха няколко възможни сценария за развитието на пандемията от

...
Учени представиха няколко възможни сценария за развитието на пандемията от
Коментари Харесай

Учени от БАН: Краят на пандемията у нас зависи от броя ваксинирани


Учени показаха няколко вероятни сюжета за развиването на пандемия та от COVID-19. По техни прогнози епидемията у нас ще завърши до края на тази година, в случай че задоволително хора се имунизират, оповестява Българска национална телевизия. Ако обаче броят им не е доста огромен, епидемията ще продължи доникъде на идната година.

При имунизиране на 100 000 души на месец, епидемията ще продължи до септемвримесец или в най-лошия случай - до края на тази година, показват учени. Тревожна, обаче, е прогнозата на математици те за печалната статистика у нас.

" Имаме към 1 милион, които са се срещнали с вируса до момента и на този един милион имаме към 10 500 умряли, значи до края на пандемия та, до момента в който свърши тя, би трябвало да стигнем 5 милиона, тъй като 5 милиона са 70% от популацията, по този начин защото имаме на 1 милион души до момента 10500 душу умряли, би трябвало да умножите по 5 и се получава към 50 000, които ще починат до края на пандемия та, защото до момента 10 000 и нещо са умряли, остава към 40 000 да починат ", сподели проф. Огнян Кунчев, Институт по математика и информатика към Българска академия на науките.

За да не се стига до тази развръзка, учени те поучават да се акцентира на имунизирането на хората от уязвими групи и такива със съпътстващи болести. За Великден, който се пада при започване на май, те предвиждат три вероятни сюжета за развиване на епидемията у нас.

" Нагоре върви, в случай че ограниченията се отхлабят, в случай че ограниченията са такива, каквито са в този момент, значи можем да чакаме нови случаи от порядъка на 2000 плюс - минус и могат да стигнат и малко над 3000. И в случай че ограниченията се затегнат или пък това може също да се пояснява и като резултат от имунизацията - тази, която се прави сега и тази, която към този момент е направена, значи чакаме затихване, само че не и елиминация ", сподели проф. Марусия Божкова от ФМИ на СУ " Св. Кл. Охридски ".

Учени са основали и модел, който да предвижда броя на инфектираните, които не попадат в статистиката, което не разрешава да бъдат следени от здравните управляващи. За страдание, обаче, този модел не може да планува по кое време пандемия та у нас ще затихне.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР