Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на Земята

...
Учени предлагат нова теория за появата на кислорода на Земята
Коментари Харесай

Учени: По-дългите дни са увеличили кислорода на Земята

Учени оферират нова доктрина за появяването на кислорода на Земята - това е станало, откакто планетата е забавила въртенето си и дните са се удължили, оповестява Асошиейтед прес.

По-дългите дни са помогнали на странни бактерии да създават доста О2 и това е направило допустимо да се появи животът на Земята.

Учените са извадили от дъното на езерото Хюрън лепкави розови бактерии и са ревизирали с лабораторни опити държанието им при друга светлина.

Колкото повече светлина получавали бактериите, толкоз повече О2 произвеждали, предава Българска телеграфна агенция.

Една от огромните научни загадки е по какъв начин Земята от планета с малко О2 се е трансформирала в свят с въздуха, който дишаме. Специалисти от дълго време допускат, че в процеса са взели участие цианобактерии, само че не можеха да дефинират какво е провокирало увеличението на кислорода.

Учените излагат теорията си, че забавянето на въртенето на Земята, поради което денонощието последователно се нараснало от шест часа на 24 часа, е било основно за увеличението на кислорода, създаван от цианобактериите, в сп. " Нейчър джиосайънс ".

Преди към 2,4 милиарда години в земната атмосфера е имало толкоз малко О2, че не е било допустимо да бъде измерен. Вместо животни и растения, планетата ни е била населявана от микроби, които са вдишвали въглероден двуокис и са издишвали О2.

" Първоначално той не бил доста, само че единствено след 400 милиона години в земната атмосфера се появил една десета от кислорода, с който разполагаме в този момент ", изяснява ръководителят на проучването Джудит Клат от института " Макс Планк ".

Това увеличение на кислорода е дало опция за еволюирането на растения и животни, като доста растения са се присъединили в производството му.

Отговор на въпроса за какво бактериите са нараснали производството на О2 дава океанографът Брайън Арбик от Мичиганския университет. Той учи приливните сили на Земята и по какъв начин те са забавили ротацията й.

От лекция на сътрудник Арбик схванал, че цианобактериите са почнали да създават повече О2, когато дните са се удължили поради силите на приливната разтривка и взаимоотношението с Луната.

Учените от Съединени американски щати и Германия са ревизирали теорията си с бактерии, които наподобяват на живелите преди 2,4 милиарда години.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР