Учени от университета в Цюрих за първи път демонстрираха, че

...
Учени от университета в Цюрих за първи път демонстрираха, че
Коментари Харесай

Разработена е уникална технология за доставката на лекарства в мозъка

Учени от университета в Цюрих за първи път демонстрираха, че ултразвукът може да се употребява за ориентиране на микровълните през кръвоносните съдове и да доближи до мозъка. Като куриери за медикаментите те са употребявали везикули, които към този момент са утвърдени за лекуване на хора. Новият метод е доста обещаващ при лекуването на голям брой мозъчни болести – от деменция до инсулт – и скоро може да доближи до стадия на клиничните изпитвания.

В съпоставяне с другите различни подходи, като да вземем за пример потреблението на магнитни полета, ултразвукът има няколко преимущества. Основните от тях включват по-висок профил на сигурност, както и навлизане в дълбоките тъкани на организма. Освен това в композиция с ултразвук могат да се употребяват везикули, които отделят лекарството, до момента в който в тази ситуация с магнитните полета е належащо да се основат биоразградими везикули (мехурчета), което е мъчно.

В предклиничните опити учените демонстрираха, че направляваните с ултразвук везикули могат тъкмо да следват инструкциите: да останат на едно място, да се движат по съдовете против посоката на кръвния поток и даже да навлизат в най-тесните разклонения на кръвоносната система.

На този стадий към този момент учените възнамеряват да показват най-вече жизнеспособността на метода. В бъдеще към везикулите ще бъдат прикрепени разнообразни медикаменти, с цел да бъдат доставени в мозъчната тъкан.

В дълготраен проект този метод може да предложи опция за лекуване на рак, невродегенерация, инсулт и психологични разстройства.

Днес лекарите не разполагат с метод да се насочат непосредствено към мозъчната тъкан, защото органът е предпазен от кръвно-мозъчната преграда. Сега има вяра освен да се преодолее защитната преграда, само че и да се достави лекарството в тъкмо избрана област, без да има риск то да циркулира в целия мозък.

Сега има вяра освен да се преодолее защитната преграда, само че и да се достави лекарството в тъкмо избрана област, без да има риск то да циркулира в целия мозък.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР