Учени от университета в Кеймбридж са открили рядък средновековен ръковпис

...
Учени от университета в Кеймбридж са открили рядък средновековен ръковпис
Коментари Харесай

Средновековна стендъп комедия: Откриха рядък ръкопис от XV век

Учени от университета в Кеймбридж са разкрили необичаен феодален ръковпис от XV век, наподобяващ стендъп комедия. Комичната прозаичност осмива крале, свещеници, селяни и предизвиква публиката да се напие. Изследването на учените е оповестено в The Review of English Studies.

Уникална галерия на италиански занаятчия отбелязва годишнината от гибелта на великия Ренесансов стихотворец

Ръкописът е дело на духовника Ричард Хиг, преподавател на децата от благородническо семейство. Учените считат, че учителят е записал шегите по време на зрелище на странстващ стихотворец артист, който е свирил на границата сред Дербишър и Нотингамшър към 1480 година

При повторното разглеждане на старите ръкописи учените разкрили комичен запис, който не е присъщ за текстовете от това време. Тя гласяла: „ Подписано от мен, Ричард Хийг, тъй като бях на празника, само че останах изтрезнял “.

Текстът е открит в Националната библиотека на Шотландия. Там към този момент имало няколко ръкописа на Хиг, само че този особено е бил подценяван дълго време

Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Даниел Пеев и Димитър Захариев вземат участие в комедията на режисьора Васил Дуев-Тайг

„ Бяхме изправени пред един същински феодален комедиант, който основава в действителност автентичен, подигравателен материал. Да се докоснем до подобен човек от това време е необикновено рядко и вълнуващо “, споделя доктор Джеймс Уейд, който е проучил текстовете.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР