Учени от университета на Канзас, САЩ, установиха, че семейство растения,

...
Учени от университета на Канзас, САЩ, установиха, че семейство растения,
Коментари Харесай

Растение е преживяло катаклизма, погубил динозаврите

Учени от университета на Канзас, Съединени американски щати, откриха, че семейство растения, дало на човечеството хранителни съкровища като картофите, доматите, кафето и някои от най-популярните билки като ментата, е претърпяло катаклизма, погубил динозаврите, оповестява уеб сайтът на образователното заведение. 
Прочетете още
Авторите на проучването, оповестено в сп. " Нейчър плантс ", разказват вкаменелост на цъфтящо растение отпреди 80 милиона години. Откриването й демонстрира, че този тип растение се е появило на Земята доста по-рано, в сравнение с се е считало до момента.

Растението с научното име Palaeophytocrene chicoensis е принадлежало към групата на лианите. Дървесните лиани порастват в актуалните тропически гори, правейки по-сложна структурата на техните екосистеми.

Учените допускат, че лианите са съществували още през интервала креда, само че едвам в този момент са разкрили нужните доказателства. 

" Това е отличен знак, че структурно комплицирани тропически гори, сходно на актуалните, може да са съществували още преди 80 милиона години ", споделя създателят на научния труд Брайън Аткинсън, експерт по екология и еволюционна биология.

Фосилът хвърля светлина върху така наречен сериозен период в историята на живота на Земята, когато цъфтящите растения стартират да заменят голосеменните. Известно е, че това се е случило в края на интервала креда. 

Добре непокътнатата вкаменелост е открита през 90-те години на предишния век от строителна бригада в Сакраменто, Калифорния. Истинската стойност на фосила за науката обаче е разкрита едвам десетилетия по-късно, когато структурата му е изследвана със светлинен микроскоп. Видът е кръстен на групировката Чико, където е открит.

Учените означават, че тази група растения са съумели да преживеят катаклизма, който е погубил динозаврите, и са еволюирали, с цел да произлязат от тях десетки хиляди нови типове. Групата включва по-специално питателните култури, които са жизненоважни за хората.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР