Учени от университета Карл фон Осиецки в Олденбург, Германия, потвърждават

...
Учени от университета Карл фон Осиецки в Олденбург, Германия, потвърждават
Коментари Харесай

Паяжините от автобусни спирки са индикатор за концентрацията на микропластмаса във въздуха

Учени от университета " Карл декор Осиецки " в Олденбург, Германия, удостоверяват догатката, че паяжините в града са знак за равнищата на микропластмаса във въздуха, написа сп. " Science of the Total Environment ".

За задачите на проучването експертите са събрали паяжини от автобусни спирки в Олденбург. За да създадат съпоставяне и да разширят обсега на разбора, те са взели проби от спирки на изхода на градския център, в покрайнините и в жилищен регион.

Учените по-късно са разтворили пробите, изчиствайки ги от протеините на паяжината, след което са ги филтрирали благодарение на стъклено влакно. Филтрирането е разкрило огромни количества транспарантни текстилни нишки и черни частици от износени гуми.

С помощта на пиролиза-газова хроматография- масспектрометрия специалистите са открили масата на частиците микропластма във всяка от пробите. Показанията са варирали от 11,4 микрограма до 107,9 микрограма на милиграм паяжина.

Основните източници на частици микропластма са били пътната маркировка, гумите и синтетичните тъкани. Фрагментите от износени гуми се се срещали по-често от останалите - до 80 % в някои проби.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР