Учени от университета Англия Раскин в Обединеното кралство успешно разработиха

...
Учени от университета Англия Раскин в Обединеното кралство успешно разработиха
Коментари Харесай

Учени разработиха клетки на ретина с 3D нанотехнологии за лечение на слепота

Учени от университета " Англия Раскин " в Обединеното кралство сполучливо създадоха човешки кафези на ретина благодарение на 3D нанотехнологии, което може да реши главната причина за загубата на зрението.


Изследването, ръководено от професор Барбара Пирсионек, е оповестено в списание Materials & Design.

Първоначално откривателите употребяват технологията " електроспининг ", с цел да основат скеле, върху което могат да порастват RPE кафези, което е новаторска разработка за лекуване на обвързваните с възрастта проблеми със зрението.

" Когато скелето се третира със стероид, наименуван флуоцинолон ацетонид, който защищава от инфектиране, устойчивостта на клетките наподобява се усилва, насърчавайки растежа на очните кафези ", се споделя в изказване на университета, като се прибавя, че тези данни са значими за бъдещото създаване на очна тъкан за трансплантация в окото на пациента.

" Това проучване сподели за първи път, че нановлакнестите скелети, третирани с противовъзпалително вещество като флуоцинолон ацетонид, могат да подобрят растежа, диференциацията и функционалността на RPE клетките ", съобщи професор Пирсионек, като добави, че тяхното проучване демонстрира, че нановлакнестите скелети, третирани с противовъзпалително вещество, могат да подобрят растежа и функционалността на RPE клетките.

Според откривателите свързаната с възрастта недъгавост на макулата (AMD) е една от водещите аргументи за слепота в развитите страни. Очаква се до 2050 година единствено в Европа към 77 милиона души да имат някакъв тип AMD. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР