Учени от щатския университет в Орегон създадоха специален вид водорасли

...
Учени от щатския университет в Орегон създадоха специален вид водорасли
Коментари Харесай

ГМО водорасли с вкус на бекон радват вегетарианци

Учени от щатския университет в Орегон сътвориха специфичен тип водорасли с усет на бекон, оповестява английският вестник Индипендънт. Основната цел на основателите на новото растение е да понижи изкушенията пред вегетарианците, които от време на време изпитват потребност да употребяват месо.

Растението е от групата на алените морски водорасли. Американските учени към този момент даже са патентовали новия вариант и се чака миришещите на бекон представители на подводната флора да се появят на пазара не по-късно от средата на 2019 година.

Генномодифицираните водорасли имат два пъти по-голяма хранителна стойност от елементарните. Учените съпоставят външния им тип с маруля, с дребната разлика, че цветът им е червен. Листата на растението имат високо наличие на потребни минерали, витамини и антиоксиданти.

Вкусът на бекон във водораслите се придава от опитомения вариант dulce. Той е вграден в състава на характерен вид червени водорасли, растящи в плитките води на Атлантическия и Тихия океан.

 Водорасли

Първоначално откривателите не са се стремили да основат храна за вегетарианци. Растението било култивирано като супер храна за специфичен тип морски охлюви, отглеждан в аквариумите и фермите за аквакултури.

Постепенно учените открили, че мекотелите, хранени с новото растение, се развиват извънредно бързо спрямо останалите им събратя. Така те разбрали, че се основали просвета с извънредно качествени и потребни хранителни свойства.

Първоначалната цел беше да се сътвори суперхрана за охлюви, тъй като висококачествените охлюви са скъпа стока, изключително в Азия. Само за две години цената на охлювите, отглеждани и хранени с новите водорасли, скочи с девет пъти.

Точно това ни наведе на концепцията, че вместо храна за мекотели, можем да произвеждаме храна за хора, споделя професор Крис Лангтон, който е началник на екипа, основал растението.

Авторите на ГМО продукта плануват на творението си блестящо бъдеще и считат, че в най-скоро време може да се трансформира в главно ядене в множеството вегетариански заведения за хранене зад Океана.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР