Учени от САЩ установиха, че новият коронавирус може да увреди

...
Учени от САЩ установиха, че новият коронавирус може да увреди
Коментари Харесай

Нов пробив: Covid-19 може да увреди мозъка, без да проникне в него

Учени от Съединени американски щати откриха, че новият ковид може да повреди мозъка, без да проникне в него, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки известие на Ройтерс.

Изследването е обхванало 19 жертви на Covid-19. Учените са изследвали тъкани от зони, за които се счита, че са доста податливи на вируса - обонятелната луковица и мозъчния дънер, който управлява дишането и сърдечния темп.

При 14 пациенти едната или двете зони са били с повредени кръвоносни съдове, някои запушени, а други пропускливи. Пропускливите зони са били обкръжени от инфектиране като реакция на имунната система.

Специалистите обаче не са открили признаци за самия вирус.

„ Бяхме изцяло сюрпризирани “, сподели доктор Авиндра Натат от Националния институт по неврологични болести и инсулт, един от създателите на проучването, оповестено в „ Ню ингланд джърнъл ъв медисин “.

Наблюдаваното увреждане се свързва по-скоро с инсулт  и невровъзпалителни заболявания.

„ Засега резултатите ни демонстрират, че увреждането… може да не е породено от това, че вирусът  SARS-CoV-2 директно е заразил мозъка. Планираме да изследваме по какъв начин Covid-19 поврежда мозъчните кръвоносни съдове и дали това води до някакви краткотрайни или дълготрайни признаци “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР