Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано

...
Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано
Коментари Харесай

Проучване: Ваксина от кокоши яйца ще предпазва от всички щамове на коронавируса

Учени от Съединени американски щати и Австралия организираха предклинични изследвания и рандомизирано следено клинично изпитване на интраназална ваксина фаза I срещу COVID-19, чиято дейна съставна част, имуноглобулин IgY, се получава от кокоши яйца. Резултатите са оповестени в сървъра medRxiv.org preprints, съобщи БГНЕС. 

 

Учените считат, че групов имунитет може да се реализира, в случай че се имунизира 70-80% от популацията на света. Днес междинната стойност в международен мащаб е под 60%, а в разрастващите се страни - под 10%.

Има доста фактори, които попречват всеобщото имунизиране - колебливост във връзка с имунизациите, дефицит на съществени съставки, нужни за създаването на ваксини, сложни условия за предпазване и превозване. Ето за какво учените са изправени пред предизвикването да разработят ефикасни, безвредни, лесни за произвеждане и евтини други възможности за попречване и понижаване на риска от заразяване с COVID-19.

Коронавирусът SARS-CoV-2 навлиза в организма основно през носната лигавица, в която има нараснали равнища на рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2). Шиповият протеин на вируса се свързва с този рецептор и го употребява, с цел да навлезе в клетките. Затова антителата, които се ползват интраназално, т.е. през носа, могат да играят решаваща роля в предотвратяването и предаването на инфекцията. Интраназалните ваксини се употребяват интензивно за попречване на доста респираторни болести при хора и животни.

Авторите са създали на ниска цена метод за бързо приемане на огромни количества антитела от интраназални ваксини за COVID-19. Те са инжектирали кокошки носачки с рецепторно-свързващия домейн (RBD) на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Две до три седмици след тази имунизация, в яйцата на кокошките са били регистрирани задоволителни равнища на IgY антитела против SARS-CoV-2.

Клиничните изпитвания във фаза I демонстрират, че тези антитела са безвредни и се понасят добре от здрави хора под формата на интраназални капки. Антителата са прилагани на здрави възрастни участници в възходящи дози в продължение на четиринадесет дни и всички участници са посочили безвреден и търпим профил.

 

 

 

 

  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР