Учени от Оксфорд разкриха тайната на тъжната усмивка на Мона

...
Учени от Оксфорд разкриха тайната на тъжната усмивка на Мона
Коментари Харесай

Учени от Оксфорд разгадаха тайната на тъжната усмивка на Мона Лиза

Учени от Оксфорд разкриха тайната на тъжната усмивка на Мона Лиза от известната картина на Леонардо да Винчи. В новата си книга " Mona Lisa: The People and The Painting " историците Мартин Кемп и Джузепе Палатини настояват, че тя е обвързвана с тъжната история на модела на художника - Лиза Герардини, съобщава The Independent.  Лиза Герардини е родена във Флоренция през юни 1479 година. По това време млади девойки постоянно се омъжвали за заможни възрастни мъже. Затова на 15-годишна възраст тя става брачна половинка на 30-годишния Франческо Джокондо.

Авторите на книгата настояват, че фамилията на брачна половинка й натрупало положение от търговия с робини от Северна Африка. Когато бащата на Франческо умрял, се наложило той да поеме фамилния бизнес в свои ръце. Той купувал девици от Мавритания, карал ги е да одобряват християнството и по-късно или ги оставял в дома си като прислуга или ги продавал.

Скоро след сватбата Лиза забременява с първото си дете. След него ражда още пет, две от които почиват.

Въпреки че не одобрявала метода, по който мъжът й е натрупал положението си, тя продължавала да води живота на жена от висшето общество. Съзнанието за виновност евентуално е повода за тъжната и мрачна усмивка на Джокондата, считат Мартин Кемп и Джузепе Палатини

Не е ясно по какъв начин Леонардо да Винчи се е срещнал с Лиза Герардини. Знае се обаче, че татко му е бил юрист и брачният партньор на Лиза много постоянно го е търсил за съвет. През 1503 година Да Винчи стартира да рисува картината, която се трансформира в най-популярната му творба.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР