Учени от Ню Йорк са изследвали механизма на защитния ефект

...
Учени от Ню Йорк са изследвали механизма на защитния ефект
Коментари Харесай

Цинкът намалява риска от диабет

Учени от Ню Йорк са изследвали механизма на защитния резултат на цинка против риска от развиване на диабет вид 2. Резултатите от проучването са оповестени в списание eLife.

В хода на работата си експертите са разгледали разновидност, която води до загуба на функционалността на протеин за транспорт на цинк, наименуван SLC39A5, който е обвързван с нараснали равнища на циркулиращия цинк. За тази цел те проучват данни за генетичната поредност на 580 000 участници от европейски генезис. От тях 518 000 са били здрави, а 62 000 са имали диабет. Авторите откриват номинална връзка сред SLC39A5 и понижения риск от диабет вид 2.

За да потвърдят тези открития, учените изследват функционалността на SLC39A5 при генетично модифицирани мишки, при които липсва протеинът за транспорт на цинк. Когато животните са били подложени на диета с високо наличие на мазнини и фруктоза, която предизвиква затлъстяване, е следено доста понижаване на равнищата на глюкоза на гладно спрямо контролните мишки, притежаващи разновидността.
Подобни резултати са регистрирани и при вродено затлъстяване. За разлика от това, неналичието на SLC39A5 води до понижаване на инсулиновата устойчивост, както и до по-малко отсрочване на мазнини в черния дроб, защото равнищата на цинк в кръвта на изследваните лица се усилват. По този метод разновидността усилва вероятността от мастно чернодробно заболяване и диабет вид 2.

Екипът от учени акцентира, че откритието им показва защитната роля на цинка против високите равнища на кръвната захар. В същото време блокирането на SLC39A5 може евентуално да се трансформира в ново лекуване на диабет вид 2 в бъдеще, в случай че единствено добавката на цинк не е задоволителна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР