Учени от Китай изобретиха нова екологична пластмаса, направена от сперматозоиди

...
Учени от Китай изобретиха нова екологична пластмаса, направена от сперматозоиди
Коментари Харесай

Китайски учени създадоха еко пластмаса от сперматозоиди на сьомга

Учени от Китай изобретиха нова екологична пластмаса, направена от сперматозоиди на сьомга. За забавното откритие споделя Евронюз.

ДНК от сперматозоидите е комбинирана с химикал от растително масло, който ги свързва. По този метод се получава мек материал, прочут като хидрогел. След това гелът се оформя в разнообразни форми и се изсушава посредством заледяване, с цел да се в профил влагата, която го втвърдява. Изследователите към този момент са основали чаша, части пъзел и ДНК молекула от екологичната пластмаса.
Ето кои са най-вредните пластмаси в бита
Преди малко повече от 100 години е считано за новаторско знамение на технологиите, а през днешния ден се възприема като най-вредния материал на Земята....

Въпреки че екипът от китайски учени е основал своите първични материали от сперматозоиди на сьомга, ДНК носи генетичния код на всяко живо създание на Земята. Според изследване от 2015 година на планетата има към 50 милиарда тона ДНК. Това значи, че механически би могло да се направи пластмаса от други устойчиви източници, като да вземем за пример отпадъчни материали от култури, водорасли или бактерии.

По-добра ли е тази пластмаса от другите други възможности?

Пластмасата е огромен проблем за околната среда, защото се създава от нефтохимикали, за чието произвеждане са нужни доста топлота и токсични субстанции. Освен това разграждането ѝ лишава епохи и доста дребна част от нея се рециклира, а по-голямата част се изгаря или изхвърля. Поради тази причина са извършени доста проучвания за намиране на други възможности, които да са по-малко нездравословни за нашата естествена среда. Вече са основани биоразградими пластмаси благодарение на материали като царевично нишесте и водорасли, само че за производството им е нужна доста сила и мъчно се рециклират.

Дайонг Янг и неговият екип от университета в Тиендзин желали да основат материал, който да реши тези проблеми.
Учени: Бебетата гълтам големи количества пластмаса
Тревожно проучване открива, че бебетата имат 15 пъти повече микропластика в тялото си от възрастните, оповестява Евронюз, представен от...

Според тях основаването на пластмаса на основата на ДНК води до 97% по-малко въглеродни излъчвания спрямо пластмасата от полистирол. Потапянето на предметите, основани от материала, във вода ги трансформира още веднъж в гел, който може да се трансформира в нови предмети, което значи, че той е елементарен за преработване. Пластмасата може да бъде разградена благодарение на ензими, разграждащи ДНК, в случай че към този момент не е нужна.

Новият материал обаче има някои дефекти. Фактът, че може да се рециклира единствено благодарение на вода, значи, че би трябвало да се съхранява на изсъхнало място. Макар че могат да се прибавят водоустойчиви покрития, това би затруднило преработването. Въпреки това той би могъл да се употребява за предмети като електроника, които по този начин или другояче би трябвало да се съхраняват сухи, и за някои типове опаковки, считат откривателите.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР