Учени от института Рикен в Япония установиха как се формират

...
Учени от института Рикен в Япония установиха как се формират
Коментари Харесай

Откриха източника на най-мощните експлозии във Вселената

Учени от института Рикен в Япония откриха по какъв начин се образуват най-мощните светлинни детонации във Вселената, оповестява сп. " Нейчър къмюникейшънс ".

Специалистите анализирали данни, които демонстрират какъв е спектърът на разнообразни гама детонации, регистрирани от галактически телескопи през последните няколко години. Било установено, че мощността и яркостта на изригванията зависят от това в каква част на спектъра е пикът на детонацията.
След като основали математически модел на умираща звезда, учените заключили, че огромна част от гама фотоните се образуват във вътрешните пластове на звездата, а не във външните ѝ пластове. но фотони пораждат, когато стеснен вързоп плазма стартира да се уголемява. От температурата на този вързоп зависи яркостта на гама детонацията.

За пръв път гама изригване бе записано през 1967 година от американския сателит " Вела-4А ". Механизмът, вследствие на който за напълно малко време в дребен размер се отделя толкоз огромна сила, до момента е неуточнен. Предполага се, че гама изригвания пораждат по време на детонации на великански звезди и на първите стадии от превръщането им в черни дупки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР