Учени от института по механика към БАН разработват система за

...
Учени от института по механика към БАН разработват система за
Коментари Харесай

БАН конкурира SpaceX и Blue Origin

Учени от института по механика към Българска академия на науките създават система за неведнъж потребление на ракетен притежател, която ще е по-евтина, по-безопасна за околната среда и още по-ефективна от съществуващите американски разработки за „ преработване “ на ракети, заяви Трафикнюз.

В плана вземат участие и учени от Германия, Австрия, Испания, Белгия и Румъния.

През идващите 3 години планът е финансиран с 2.7 млн. евро от програмата „ Хоризонт 2020 “.

В момента огромна част от употребяваните ракети и съставни елементи се изхвърлят във или към атмосферата и даже да бъдат открити, е невероятно да бъдат възобновени. Това прави галактическите полети скъпи и замърсяващи околната среда.

Европейският план е още по-иновативен от този на колосите SpaceX и Blue Origin. Той планува на връщане към Земята ракетният ускорител да бъде прихващан още във въздуха.

" След отделянето му и навлизането му в атмосферата системата за ръководство и неговите крила разрешават втурване по планувана траектория. На избрана височина особено планиран дребен безпилотен аероплан, екипиран с въже и куплиращо устройство, захваща планиращия ракетен ускорител и го влачи до уместно място на Земята ", изясни пред " Знание " ръководителят на плана в ИМех-БАН доцент Валентин Пенев.

Ролята на българските учени е в създаването на прецизни аеродинамични модели на ракетния ускорител и на влачещия аероплан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР