Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие

...
Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие
Коментари Харесай

Забравете мидите! Всички съдържат микропластмаси

Учени от Българска академия на науките настояват, че дивите миди по българското Черноморие имат повредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е открито при огромно проучване на черните миди и няколко типа бели миди, почнало още през 2016 година.

Учени от Българска академия на науките са създали изследване в български териториални води на изискванията за живот на живите организми и тяхното положение от биологична позиция. Тези изследвания са направени по 2 плана за черната мида и за няколко типа бели миди.

Състоянието на мидите е изследвано 2 пъти годишно – напролет и през есента.

Изследванията на Българска академия на науките удостоверяват, че всяка мида съдържа приблизително по 5 микрочастици пластмаса, заяви професорът по молекулярна биология Георги Милошев. Той добави, че мидите край курортните комплекси са нечисти и рискови за консумация, защото са открити разновидности в ДНК-то им.

Оказва се, че Българската организация за сигурност на храните не прави проучвания за съществуването на микропластмаси на мидите, които се оферират и употребяват в България. От БАБХ припомниха, че дивите миди са неразрешени за консумация. Д-р Александрина Борисова, шеф на отдел в БАБХ е безапелационна, че добивът на миди не е позволен до курортите, а за мидените ферми условията са прецизни.

Заключение

Твърдението, че всички миди съдържат микропластмаса, е ВЯРНО. Нито един орган обаче не ревизира какво е количеството на пластмасата и по какъв начин потреблението им се отразява на хората, написа БНР.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР