Учени от България работят активно по разработването на хиперимунен серум,

...
Учени от България работят активно по разработването на хиперимунен серум,
Коментари Харесай

Наши учени с нов подход в борбата с COVID-19

Учени от България работят интензивно по създаването на хиперимунен серум, който с изключение на да оказва помощ на към този момент болни от COVID-19, да се ползва и като профилактично средство против болестта. Това заяви за Българска телеграфна агенция доктор Волганг Люпке, създател на научната разработка.

Като първа стъпка серумът ще се изготвя от кръв, взета от преболедували пациенти, изясни Люпке. По думите му ще се работи в партньорство с Александровска болница в София. Със идващите стъпки по обработката на кръвта до прахообразен препарат ще бъдат ангажиани два института на Българска академия на науките - по микробиология и по криобиология.

Полученият прахообразен препарат може да бъде прилаган с апаратите за поемане, като по-добре е да не се работи под налягане, добави Люпке. По думите му хубавото е, че препаратът ще може да се употребява и профилактично, изключително при застрашени групи, каквито са медицинските служащи.

Пилотно серумът ще бъде направен благодарение на 10 пациенти-доброволци, които би трябвало да дадат по 200-300 мл кръв, изясни Люпке. По думите му задачата е да се получи най-малко един литър серум първата партида. Едва откакто се наблюдава изгодата от използването му, ще се пристъпи към всеобщо произвеждане. За него към този момент ще се разчита не на човешка кръв, а на телета, които ще бъдат заразявани с вируса, с цел да може кръвта им да създава антитела. Вече е взето решение къде ще бъдат настанени животните, сподели още Люпке.

Позицията на учения е, че единственото нещо, което на 100 % работи против вирусите, са антителата. В случая с COVID-19 имунизацията би трябвало да е аерозолна - да се впръсква и вдишва, другояче е безсмислено да се ползва, уточни Люпке. Той изясни повода - белите дробове имат предпазен механизъм и по тази причина е належащо да се работи с аерозолни препарати, които да доближават до клетките. " Образно казано, нашата цел е всяка клетка да има пазач и щом види вируса да му поставя белезници. Самият вирус може да влезе в клетката, без да разболява организма. Комплексите от антитела карат клетките да създават лични антитела, като по този начин организмът ще премине от въздържан в деен имунитет, което е задачата ", описа ученият.

Методологията за правенето на серум против COVID-19 би била от изгода и при поява на други вируси, сподели още Люпке. По думите му сега това е и една от неговите цели - да се разработят правилата, по които да се работи при закани от подобен темперамент. Българите обаче би трябвало да знаят и да се гордеят, че нашите учени не са скръстили ръце, а работят интензивно в битката с пандемията и то на извънредно високо равнище, без да отстъпват на сътрудниците си от другите страни, уточни Люпке. Той добави, че страната ни би трябвало да намерения и за основаване на база за добиване на антитела, които може да се употребяват в бъдеще. COVID-19 е предизвикателство, което няма да остане последно, би трябвало да сме подготвени за реакция в бъдеще, уточни ученият.

Д-р Люпке описа още, че нашите учени могат да разчитат и на поддръжка отвън страната. Вече е ясно, че българската общественост в Чикаго събира интензивно средства, с цел да подкрепи разработките на родните специалисти от Българска академия на науките. Финансова помощ е подготвена да окаже и една от огромните Асоциации в Германия. А немска компания е склонна да стартира производството на аерозол против COVID-19, като продуктът обаче ще бъде приет като български.

Междувременно българските учени са получили покана за присъединяване и в интернационален план с Китай и Франция. Той ще бъде широкообхватен, изясни проф. Христо Найденски, началник на департамента по Инфекциозна микробиология към Българска академия на науките. По думите му разнообразни екипи ще учат структурата на вирусите, химическите субстанции, които влияят върху ковид, създаването на ваксини.Ще бъде направено и изследване за предаването му върху други същества, устойчивостта му и другите разновидности. В случая екипът на доктор Люпке ще изследва аерозолните антитела.

Предстои да изготвим и план, с който да аплайваме за финансиране пред фонд " Научни проучвания ", добави проф. Найденски. Идеята е парите да се влагат в целия цикъл проучвания, нужни за приемането на хиперимунни серуми и тяхното използване. Притеснението на учения е, че тези планове се осъществят посредством оповестяване на публични поръчки, което ги забавя във времето, а от време на време напряко ги проваля. А когато става дума за проучвателен развой, това извънредно доста забавя работата, добави Найденски и посочи, че е редно да се мисли за облекчение на финансирането във време на изключително състояние.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР