Учени от Австралия доказаха ефективността на новия метод Дрон с

...
Учени от Австралия доказаха ефективността на новия метод Дрон с
Коментари Харесай

Дронове повишават точността при преброяване на коали

Учени от Австралия потвърдиха успеваемостта на новия способ

Дрон с инфрачервена камера е кадърен да дефинира по-точно броя на коалите в дадена околност (източник: Queensland University of Technology)

Идеята да се употребяват дронове за броене на животни не е нова. В следващо проучване учени от Технологичния университет на Куинсленд, Австралия, употребяват мултикоптер за по-точно броене на коали, излиза наяве от обява в уеб страницата на образователното заведение.

Коалите постоянно са скрити зад листата на дърветата и заради това е мъчно да бъдат засечени с елементарна камера. За да се оправят с този проблем, учените са оборудвали безпилотния уред за задачите на проучването с инфрачервена камера.

По време на тестванията дроновете са следили гориста околност, в която е имало коали с GPS етикети. Полетите са осъществявани рано заран през студените месеци, когато температурната разлика сред тялото на коала и околната среда е най-висока.

Коалите постоянно се крият зад листата на дърветата и е мъчно да бъдат засечени с елементарна камера (източник: Queensland University of Technology)

След всеки полет видеото, получено от дрона, е оценено благодарение на специфичен логаритъм и на тази база са определяни броят и местоположението на коалите. Точността на работа на системата е тествана посредством параленост с GPS координатите на коалите.

Оказва се, че преброяването на коали от въздуха е по-ефективно в сравнение с с наземни изследвания. Учените настояват, че нормалният способ за отчитане разрешава да се разпознават приблизително 70% коалите в дадена област, до момента в който при потребление на дронове този индикатор нараства до 86%.

Видеото от инфрачервената камера на дрона се проучва със специфичен логаритъм (източник: Queensland University of Technology)

В допълнение, потреблението на безпилотни летателни апарати за броене на коалите е по-бързо и респ. по-евтино. Изследователите имат вяра, че метод, който съчетава потребление на дронове във въздуха и хора на земята – според от обстановката – може да бъде най-ефективният метод за оценка на броя на коалите в бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР