Учени от Амстердамския свободен университет разработиха първия по рода си

...
Учени от Амстердамския свободен университет разработиха първия по рода си
Коментари Харесай

Откриха микропластмаса в човешката кръв в първо по рода си изследване

Учени от Амстердамския свободен университет създадоха първия по рода си способ, който разрешава измерването на концентрациите на микропластмаса в човешката кръв.

Учените тестват кръвта на 22 души за пет постоянно срещани типа пластмаса и откриват, че 17 от пробите (77 %) съдържат дребни количества микропластмаса. Най-преобладаващите типове пластмаса са полиетилентерефталат (PET), полиетилен и полистирен, последвани от полиметилметакрилат. Днес, в 21-ви век, те на процедура се срещат на всякъде – от шишетата с питиета и пазарните торби до опаковките на храни и посудата за еднократна приложимост.

Количеството пластмаса в кръвоносния поток е дребно – съпоставимо с чаена лъжица пластмаса на 1000 литра кръв – само че задоволително, че да повдигне въпроса дали то не би могло да окаже евентуален резултат върху нашето здраве.

„ Сега ние доказахме, че в кръвообращението ни – в така наречен река на живота – има пластмаса – споделя Мария Ламоре, създател на изследването и екотоксиколог от Амстердамския свободен университет – Данните са първите по рода си и те би трябвало да бъдат разширени, с цел да научим какъв брой необятно публикувано е замърсяването с пластмаса в човешките тела и какъв брой нездравословно може да бъде това. С сходно познание ние бихме могли да определим дали излагането на пластмасови частици съставлява опасност за публичното здраве. “

Независими учени разясниха проучването и обявиха, че то е „ извънредно забавно “ макар дребния брой на тестваните хора.

Човешките тела са цялостни с микропластмаса. Изследване от 2020 година демонстрира, че микро- и нанопластмаса се срещат в органите и надълбоко в тъканите на хората. Откриваме ги даже в нашите изпражнения.

Все още не знаем изключително добре какви тъкмо са резултатите на микропластмасата върху човешкото здраве. 

Все по-голям брой проучвания демонстрират, че микропластмасата може да се срещне съвсем на всички места – както в природата, по този начин и в нашите тела. Ето за какво в значимо да разберем колкото се може по-скоро дали и в каква степен ни вреди.

Изследването е оповестено в Environment International.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР