Учени наблюдаваха за пръв път разпадането на Хигс бозонШест години

...
Учени наблюдаваха за пръв път разпадането на Хигс бозонШест години
Коментари Харесай

Учени наблюдаваха за пръв път разпадането на Хигс бозон

Учени следиха за пръв път разпадането на Хигс бозон
Шест години след следенето на Хигс бозона, субатомната парченце, която придава маса на материята, физиците от ЦЕРН обявиха, че са "свидетели ” разпадането й на дребни частици, наречени "дънни кварки", съобщи Агенция Франс Прес. След откриването на Божията парченце, експертите от екипите "Атлас" и "Си ем ес" най-сетне можаха да следят нейното раздробяване на обикновени частици.

Разпадането се следи при Големия адронен колайдер прочут с откриването на частиците Хигс през 2012 година, оповестиха от лабораторията по физика на ЦЕРН в Европа.

"По време на ранните подготовки на колайдера имаше подозрения дали това наблюдаване може да бъде постигнато", описаха от екипа на „ Атлас “ за "неуловимото взаимодействие", което в този момент е документирано в солидния ускорител на частици.

Наблюденията потвърдиха хипотезата, че всепроникващото квантово поле, обусловено от Хигс бозона, дава маса и на дънния кварк.

Изследователите настояват, че дълго чаканото наблюдаване служи като инспекция на Стандартния модел на физиката - основната доктрина за главните частици, които сформират Вселената и силите, които я ръководят.

Съгласно модела, създаден при започване на 70-те години, кварките и лептоните са главните градивни детайли на материята. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР